Έντονη ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας για τις μεγάλες διαστάσεις που λαμβάνει η επιδημία του ιού του Δυτικού Νείλου, με τα κρούσματα μόνο για το 2018 να έχουν φτάσει τα 107. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 1/3 από αυτά σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι ίσως βρισκόμαστε σε περίοδο έξαρσης.

Ο ιός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους, αφού εξαιτίας της νόσου 11 άνθρωποι άνω των 70 ετών απεβίωσαν μέσα στο καλοκαίρι.  Η νόσος ξεσπάει κάθε χρόνο στη χώρα μας και μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών, όμως η φετινή χρονιά δείχνει να είναι η χειρότερη, μετά το 2010 οπότε και εμφανίστηκε η νόσος στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο ιός κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους, αφού εξαιτίας της νόσου 11 άνθρωποι άνω των 70 ετών απεβίωσαν μέσα στο καλοκαίρι.
Σήμερα μάλιστα η Αμερικανική Πρεσβεία εξέδωσε υγειονομική οδηγία σύμφωνα με την οποία καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να λάβουν προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, να φορούν μακριά παντελόνια ή μακρυμάνικες μπλούζες, να κλείνουν πόρτες και παράθυρα να καθαρίζουν χώρους αναπαραγωγής κουνουπιών (όπως στάσιμα νερά στις γλάστρες) κλπ. 

Ο ιός έχει κάνει την «εμφάνισή του» στις περιοχές Αττικής –ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας–, Θεσσαλονίκης, Εβρου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κορίνθου, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου, Σερρών, Ροδόπης και Χαλκιδικής. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχθεί η Δυτική Αττική, αλλά και περιοχές του Πειραιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά τα κρούσματα φέτος στη χώρα:


​Η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμαΣημειώνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων που θα μολυνθούν από τον ιό δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα, περίπου το 20% θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ίωσης, και λιγότερο από το 1% θα παρουσιάσει συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση είναι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή και γενικά τα άτομα με χρόνια νοσήματα. Οσοι μολυνθούν αποκτούν εν συνεχεία ανοσία έναντι του ιού, η οποία θεωρείται ότι διαρκεί εφ’ όρου ζωής, αν και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ατονεί με το πέρασμα των χρόνων.

Τα κρούσματα στην Ευρώπη:

Η Ελλάδα είναι τρίτη χώρα σε κρούσματα στην Ευρώπη

Εθνικό σχέδιο δράσης ζητάει η ΚΕΔΕ και καταλογίζει ευθύνες στην Περιφέρεια

Ένα εθνικό σχέδιο δράσης «για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον ιό του Δυτικού Νείλου», ζητεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας ότι «η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο».

Ο κ. Πατούλης εκφράζει την έντονη ανησυχία του μετά τα σημερινά νέα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ και αναφέρουν ότι «ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές και από 107 περιστατικά που έχουν καταγραφεί από τα τέλη Μαΐου, τα περισσότερα είναι στην Αττική».

Ακόμη, επισημαίνει την έντονη ανησυχία που εξέφρασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων αυτής της νόσου, με την Ελλάδα να είναι τρίτη στη λίστα από τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, (Σερβία, Ιταλία , Ελλάδα).

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, καταρρίπτουν «τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα».

​Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την Περιφέρεια να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών, αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πώς κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της ΑττικήςΣτις 14 Αυγούστου μάλιστα η ΚΕΔΕ κατηγόρησε την Περιφέρεια Αττικής για διενέργεια ψεκασμών «κατόπιν εορτής», και τόνισε ότι οι ψεκασμοί για να είναι αποτελεσματικοί θα πρέπει να γίνονται τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και όχι αργότερα. «Ως ΚΕΔΕ θέσαμε επανειλημμένως σαφή ερωτήματα για το πότε ξεκίνησε και πότε ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών καθώς και για το ύψος των κονδυλίων που έχει διατεθεί. Ωστόσο απαντήσεις, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει», επισημαίνει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωση και προσθέτει «στον αντίποδα βλέπουμε και ενέργειες που κάθε άλλο παρά υπεύθυνη στάση υποδεικνύουν, όπως αυτές κάποιων αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι σπεύδουν να ψεκάσουν τώρα και κατόπιν εορτής, όταν σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ψεκασμοί πρέπει να είχαν ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τα τέλη Απριλίου».

Στο πλαίσιο αυτό η ΚΕΔΕ ζήτησε από την Περιφέρεια να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με τις ημερομηνίες που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα προληπτικών ψεκασμών, αλλά και τα ποσά που διατέθηκαν και πώς κατανεμήθηκαν σε κάθε περιοχή της Αττικής. Επιπλέον, ερωτά εάν ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Διαβάστε εδώ  και εδώ τις οδηγίες προφύλαξης από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τον Ιό του Δυτικού Νείλου εδώ. 

Στη Ρένα Δούρου ο Αμερικανός Πρέσβης

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση του Τζέφρεϋ Πάιατ με την περιφερειάρχη.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας:

Οι τρόποι αντιμετώπισης τραγωδιών όπως αυτή που έλαβε χώρα στην Ανατολική Αττική, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα, στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρεϋ Πάιατ.

Η Ρένα Δούρου έθεσε επί τάπητος από την πλευρά της, τη δρομολόγηση άμεσων και προωθητικών πρωτοβουλιών, τονίζοντας ότι η συνάντηση με τον Πρέσβη αφορούσε σε μια ατζέντα πολύ σημαντικών θεμάτων «σχετικά με την προσφορά του ελληνισμού της διασποράς για τις πληγείσες περιοχές στην Ανατολική Αττική» καθώς και τη συμβολή του Κέντρου Logistics, που αποτελεί μια αναγνωρισμένη από το Συμβούλιο της Ευρώπης καλή πρακτική, στην οργάνωση της αλληλεγγύης για τους πληγέντες στην Ανατολική Αττική.

Τέλος, η Περιφερειάρχης Αττικής, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Πρέσβη και στο συγκεκριμένο παράδειγμα της Καλιφόρνια, τόνισε την ανάγκη «τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε μπροστά μας λόγω κλιματικής αλλαγής να αντιμετωπιστούν με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό,τι σήμερα».
Από την πλευρά του ο Τζ. Πάιατ, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Γνωρίζω τη σπουδαιότητα να οικοδομήσουμε ένα σύστημα, ώστε να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Περιέγραψα στην Περιφερειάρχη τη δουλειά που κάνουμε και τη συνεργασία που έχουμε με την πολιτεία της Καλιφόρνια και την ελληνοαμερικανική διασπορά ώστε να καταστήσουμε διαθέσιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων της Αμερικής και των Ελληνικών Αρχών. Θα υπάρξει μεγάλη συνεργασία με τους Έλληνες της διασποράς και ειδικότερα τους AΧΕΠΑΝΣ».

Αναβάθμιση των κοινών πρωτοβουλιών ενόψει ΔΕΘ

Παράλληλα, στη συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα, συζητήθηκε και το θέμα της αναβαθμισμένης συμμετοχής της Περιφέρειας Αττικής στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ. «Συζητήσαμε την αναγκαιότητα περαιτέρω συνεργασίας σε σχέση με τη νέα επιχειρηματικότητα, τους start uppers και τα clusters – τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Αττικής εδώ και τέσσερα χρόνια έχει να επιδείξει μετρήσιμα αποτελέσματα», παρατήρησε η Περιφερειάρχης. «Πιο συγκεκριμένα αναφερθήκαμε για τη συνεργασία που μπορούμε να έχουμε για το Film Office μιας και η Περιφέρεια Αττικής θα είναι και είναι η πρώτη Περιφέρεια της πατρίδας μας που είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξένες οπτικοακουστικές παραγωγές» κατέληξε η Ρένα Δούρου.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «συζητήσαμε κάποια από τα προγράμματα που θα υποστηρίξει η Πρεσβεία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, όπως προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, να επισημάνουμε τομείς όπως νέα επιχειρηματικότητα και start ups».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Κοσμάς Παπαχρυσοβέργης και ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Καπάταης. Τον Πρέσβη Τζ. Πάιατ συνόδευαν η Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων, Έιμι Κάρλον και ο Σύμβουλος Οικονομικών Υποθέσεων, Τσιπ Λάιτινεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης