Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η απότομη πτώση της πίεσης που μπορεί να παρουσιαστεί όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος, γνωστή ως ορθοστατική υπόταση, μπορεί να συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 12.000 ανθρώπων, ηλικίας 45-64 ετών, από τέσσερις αμερικανικές πολιτείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου το 11% όσων παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια των 17,5 ετών της παρακολούθησής τους είχε ορθοστατική υπόταση στην αρχή της έρευνας.

Ο συσχετισμός μεταξύ της ορθοστατικής υπότασης και της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν εντονότερος στις ηλικίες 45-55 ετών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension».

Ο τρόπος με τον οποίο η ορθοστατική υπόταση μπορεί να συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι πλήρως κατανοητός από τους ειδικούς. «Εκτιμούμε ότι η ορθοστατική υπόταση καθώς και η υπέρταση συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας με παρόμοιο τρόπο, λόγου χάρη μέσω της αύξησης της πίεσης του αίματος που παρουσιάζεται όταν κάποιος είναι ξαπλωμένος» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Dr Christine DeLong Jones.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη μία εξήγηση των ειδικών είναι ότι ίσως η ορθοστατική υπόταση να αποτελεί ένδειξη πρόωρης αρτηριοσκλήρυνσης.

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης