Οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, οι οποίοι κοιμούνται λίγο και σε λάθος ώρες της ημέρας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η νυχτερινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού, με συνέπειες για την υγεία του.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s Hospital, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα δρ Όρφιου Μπάξτον, έκαναν πειράματα με 21 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου- ξύπνιου οδηγούσαν σε σταδιακή αδυναμία του σώματος να ελέγξει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, μερικοί συμμετέχοντες στην έρευνα εμφάνισαν πρώιμα συμπτώματα διαβήτη μέσα σε μόνο λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη νυχτερινή εργασία με ποικίλα προβλήματα υγείας.

Η νέα μελέτη μελέτησε το ζήτημα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες, όπου η διατροφή και ο ύπνος των συμμετεχόντων ελεγχόταν από τους επιστήμονες επί περίπου έξι εβδομάδες.

Αρχικά τα «πειραματόζωα» κοιμούνταν έως δέκα ώρες τα βράδια. Στη συνέχεια όμως και επί τρεις εβδομάδες οι ερευνητές σκοπίμως διατάραξαν τον ύπνο και το βιολογικό «ρολόι» τους. Η διάρκεια της ημέρας επιμηκύνθηκε στις 28 ώρες με τεχνητό τρόπο, ενώ οι συμμετέχοντες επιτρεπόταν να κοιμηθούν ακανόνιστα μόνο για 6,5 ώρες (ισοδύναμες με 5,6 ώρες στην κανονική 24ωρη ημέρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: mednews
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης