Ισραηλινοί και Αυστραλοί επιστήμονες πέτυχαν να αναγεννήσουν κύτταρα του μυοκαρδίου, δηλαδή του καρδιακού μυός, σε πειραματόζωα, πράγμα που, αν καταστεί εφικτό και στους ανθρώπους κάποια στιγμή, τότε θα υπάρξει θεαματική βελτίωση ή και πλήρης αποκατάσταση στις περιπτώσεις ανθρώπων που παθαίνουν έμφραγμα.

Οι ερευνητές του Επιστημονικού Ινστιτούτου Βάιζμαν του Ισραήλ και του Ινστιτούτου Βίκτορ Τσανγκ του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τη μοριακή βιολόγο Γκαμπριέλε Ντ’ Ούβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κυτταρικής βιολογίας «Nature Cell Biology», σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», πειραματίστηκαν με ποντίκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν τρόπο να «ωθούν» τα καρδιακά κύτταρα να αναγεννώνται, πράγμα που καθιστά αναστρέψιμη την όποια βλάβη έπειτα από ισχαιμία. Ενώ άλλα κύτταρα (αίματος, τριχών, δέρματος κ.ά.) ανανεώνονται συνεχώς στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα καρδιακά κύτταρα.

Στη φύση υπάρχουν ζώα, όπως η σαλαμάνδρα και το ψάρι-ζέβρα, που μπορούν να αναγεννήσουν ακόμη και τα κύτταρα της καρδιάς τους. Εδώ και χρόνια, επιστημονικές ομάδες από όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν έναν ανάλογο βιολογικό μηχανισμό αναγέννησης των καρδιομυοκυττάρων και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα βιολογικό ορμονικό «μονοπάτι» μέσω του οποίου πέτυχαν -με τη βοήθεια της επέμβασης στα κατάλληλα γονίδια- να «πυροδοτήσουν» τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του μυοκαρδίου τόσο σε νεαρά όσο και σε ενήλικα τρωκτικά. Τα πειράματα έδειξαν ότι, έπειτα από την πρόκληση εμφράγματος σε ένα ποντίκι, αυτό ήταν δυνατό να ανακτήσει σχεδόν όλα τα χαμένα κύτταρα του μυϊκού ιστού της καρδιάς του και έτσι να επανέλθει στην υγιή κατάσταση πριν από το έμφραγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες δήλωσαν, πάντως, ότι θα χρειαστεί μια πενταετία περίπου, έως ότου βεβαιωθούν κατά πόσο κάτι παρόμοιο είναι εφικτό και για τους ανθρώπους ύστερα από ένα ισχαιμικό επεισόδιο (έμφραγμα). «Το όνειρο είναι ότι μια μέρα θα είμαστε σε θέση να αναγεννούμε τον κατεστραμμένο ιστό της καρδιάς, όπως μια σαλαμάνδρα μπορεί να αναγεννήσει ένα νέο άκρο» δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρβεϊ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης