Το Κέντρο Ερευνών για τη Χρήση Ουσιών (CSUR) με έδρα τη Σκωτία, διεξήγαγε νέα μελέτη περιλαμβάνοντας συνεντεύξεις 100 μη καπνιστών ηλικίας μεταξύ 16 και 29 ετών, στην οποία καταδεικνύεται ότι οι νέοι «δεν ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν το κάπνισμα λόγω του ηλεκτρονικού τσιγάρου». Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης ότι οι νέοι είναι σε θέση να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του συμβατικού ή άλλων προϊόντων καπνού και μάλιστα ότι η έκθεση στο άτμισμα δεν τους προκαλεί ενδιαφέρον, ώστε να δοκιμάσουν το τσιγάρο, είτε αυτό είναι συμβατικό είτε ηλεκτρονικό.

Στη συγκεκριμένη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν ποιοτικές μέθοδοι έρευνας, δηλαδή έγιναν σε βάθος συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες. Η πλειοψηφία αυτών (σε ποσοστό 96%), ήταν σε θέση να κάνουν μια σαφή διάκριση μεταξύ συμβατικών και ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το άτμισμα, ενώ οι πιο πολλοί θεώρησαν τις συσκευές ατμίσματος ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άτμισμα, λοιπόν δεν δελεάζει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα, αλλά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Με βάση την ίδια έρευνα οι συμμετέχοντες σε αυτήν όχι μόνο δεν έδειξαν να αυξάνεται η επιθυμία τους να καπνίσουν επειδή βλέπουν τις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται δημόσια, αλλά μερικοί ισχυρίστηκαν ότι τους φαίνονται και λιγότερο ελκυστικές. Πιο αναλυτικά, το 38% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το να βλέπουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να χρησιμοποιούνται σε δημόσιους χώρους δεν έχει αυξήσει καθόλου το ενδιαφέρον τους για το άτμισμα.

Το 61% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το θέαμα ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου τους προξένησε περιέργεια ως προς το ποια μπορεί να είναι η αίσθηση του ατμίσματος, ενώ μόνο το ένα τρίτο της τελευταίας ομάδας συνεντευξιαζόμενων είπε ότι δοκίμασε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για να ικανοποιήσει την περιέργειά του μόνο μία φορά και ποτέ δεν ξαναχρησιμοποίησε έκτοτε κάποια από αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν μη τι άλλο τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Το άτμισμα κάνει το κάπνισμα λιγότερο ενδιαφέρον για τους μη καπνιστές. Τα ευρήματά μας εγείρουν αμφιβολίες στους ισχυρισμούς ότι υπάρχει κάποιος σύνδεσμός ανάμεσα στην αυξανόμενη δημοτικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, την προβολή τους που ακολουθεί όταν χρησιμοποιούνται δημόσια και την ενδεχόμενη προκύπτουσα αύξηση λόγω αυτών της επιθυμίας των νέων να ξεκινήσουν το κάπνισμα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του CSUR, Δρ. Neil McKeganey.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης