Ζήσης Ψάλλας

Πρόσφατη δημοσίευση αναφέρει ότι η ασφάλεια στην εργασία και η καθημερινή απόδοση στους 7 από τους 10 εργαζόμενους, από διάφορες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, επηρεάζεται αρνητικά από το συνδυασμό θερμικής καταπόνησης και αδυναμίας διατήρησης της ισορροπίας του νερού στο σώμα τους. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και συναδέλφους τους, ενώ συμμετείχαν και Έλληνες ερευνητές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημασία της πρόληψης της αφυδάτωσης έτυχε μεγάλης προσοχής με δημόσιες συμβουλές για την υγεία και την ασφάλεια της εργασίας, και έχει τονιστεί αρκετά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια θερμών περιόδων. Αποτελεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι 7 στους 10 εργαζόμενους δεν είναι ικανοποιητικά ενυδατωμένοι ήδη από την έναρξη της εργασίας τους.

​Η πολύ υψηλή επικράτηση της αφυδάτωσης ήταν έκπληξη για τους ερευνητές«Η πολύ υψηλή επικράτηση της αφυδάτωσης ήταν μια έκπληξη για εμάς και η πιθανή επίδραση στη γνωστική λειτουργία των εργαζομένων και στις κινητικές επιδόσεις στις βασικές βιομηχανίες είναι αρκετά προβληματική γιατί αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να γίνουν λάθη και συνεπώς απειλεί τόσο την ασφάλεια όσο και την παραγωγικότητα» ανέφερε ο καθηγητής Lars Nybo του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και συντονιστής του πρότζεκτ Pan-European Heat-Shield, από το οποίο προέρχονται τα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών, το Pan-European Heat-Shield αξιολόγησε την κατάσταση της ενυδάτωσης κατά την έναρξη και το τέλος της εργασίας σε πέντε διαφορετικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Η μελέτη περιελάμβανε 139 εργαζομένους από τέσσερις  χώρες -τη Δανία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ισπανία- στη μεταποίηση (βιομηχανία αλουμινίου), στη γεωργία, την αστυνομία, τον τουρισμό και τις κατασκευές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Για τους εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας η αφυδάτωση είναι ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της εργασίας, αλλά σε όλους τους άλλους κλάδους είναι κυρίως η αποτυχία να επανυδατωθεί το σώμα από μέρα σε μέρα, κάτι που προκαλεί ήπια έως μέτρια αφυδάτωση.

Ο Ανδρέας Φλουρής, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και επικεφαλής των πεδίων μελέτης που πραγματοποιήθηκαν στη Νότια Ευρώπη, υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερο στο εγγύς μέλλον: «Αυτό είναι ήδη ένα πρόβλημα υπό τις σημερινές συνθήκες. Σ’ ένα μέλλον με συχνότερα κύματα θερμότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν καλύτερες συνήθειες ενυδάτωσης και για τις εταιρείες να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές ενυδάτωσης» ανέφερε ο κ. Φλουρής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης