Μια ανάλυση πολλών μελετών που δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορούσε 250.000 Αμερικανίδες δεν εντόπισε καμία στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Τέσσερις στις δέκα γυναίκες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ή χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν ταλκ, βάζοντάς το είτε απευθείας στα γεννητικά τους όργανα είτε στο εσώρουχό τους ή σε κάποιο ταμπόν, για να καλύπτονται οι οσμές και να απορροφάται η υγρασία. Πρόκειται για μια πρακτική που ακολουθούσαν κυρίως οι παλαιότερες γενιές, όμως την υιοθετούν και πολλές νέες γυναίκες σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη δεκαετία του 1970 διατυπώθηκαν ανησυχίες για τυχόν μόλυνση του ταλκ με αμίαντο. Κατόπιν, έρευνες έδειξαν ότι υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος να εμφανίσουν καρκίνο των ωοθηκών οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ταλκ, με το σκεπτικό ότι η σκόνη θα μπορούσε να φτάσει στις ωοθήκες περνώντας από τον κόλπο και τη μήτρα. Εξακολουθούσαν όμως να υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο ισχύει αυτή η σχέση, δεδομένου ότι μέσα σε πέντε δεκαετίες έγιναν ελάχιστες έρευνες και τα συμπεράσματά τους, από στατιστικής πλευράς, δεν ήταν πειστικά.

Οι επιπτώσεις του ταλκ στην υγεία των γεννητικών οργάνων είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή ο καρκίνος των ωοθηκών είναι μια σπάνια ασθένεια: μόλις το 1,3% των γυναικών κινδυνεύουν να παρουσιάσουν τέτοιου είδους καρκίνο στη ζωή τους.

Επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών συνέθεσαν τέσσερις μεγάλες μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 250.000 γυναίκες στο διάστημα 1982-2017. Στις μελέτες αυτές οι γυναίκες καλούνταν κάθε ένα με δύο χρόνια να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία τους – μεταξύ άλλων και αν χρησιμοποιούσαν ταλκ ή πούδρα. Αυξάνοντας το δείγμα των συμμετεχουσών, οι ερευνητές ήλπιζαν ότι θα κατόρθωναν να διακρίνουν, με στατιστική βεβαιότητα, τις συνέπειες από τη χρήση ταλκ που, σε μικρό δείγμα πληθυσμού, δεν θα ήταν ανιχνεύσιμες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, από αυτές τις 250.000 γυναίκες τις οποίες παρακολουθούσαν οι επιστήμονες κατά μέσο όρο για 11 χρόνια, οι 2.200 ασθένησαν από καρκίνο των ωοθηκών. Το σημαντικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστική διαφορά μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν ταλκ στα γεννητικά όργανά τους και εκείνων που δεν το έκαναν ποτέ. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και όταν συνέκριναν τη συχνότητα ή τη διάρκεια της χρήσης ταλκ.

«Δεν υπάρχει σημαντική στατιστική σχέση μεταξύ της χρήσης ταλκ στα γεννητικά όργανα και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών», τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Jama.

Στις ΗΠΑ εδώ και χρόνια χιλιάδες γυναίκες έχουν προσφύγει κατά της εταιρείας Johnson & Johnson κατηγορώντας την ότι το παιδικό ταλκ της προκαλεί καρκίνο. Το 2018 η εταιρεία καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 22 γυναίκες – μια απόφαση στην οποία έχει ασκήσει έφεση – ενώ τον περασμένο Οκτώβριο αναγκάστηκε να αποσύρει από την αγορά μια παρτίδα ταλκ αφού από τους ελέγχους που έγιναν εντοπίστηκαν ίχνη αμιάντου σ’ αυτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης