Τα εμφράγματα που εκδηλώνονται τις πρωινές ώρες, είναι πιθανότερο να είναι πιο σοβαρά σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν σε άλλες χρονικές στιγμές της ημέρας, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 811 ασθενών, κυρίως ανδρών, μέσης ηλικίας 62 ετών, που εισήχθησαν σε κλινική της Μαδρίτης με έμφραγμα του μυοκαρδίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ένζυμο του αίματος για να μετρήσουν το βαθμό της βλάβης στον ιστό της καρδιάς, που προκαλείται από την εμπλοκή της ροής του αίματος.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι ασθενείς είχαν υποστεί έμφραγμα μεταξύ 06:00 π.μ. και 12:00 το μεσημέρι, είχαν, κατά μέσο όρο, 21% σοβαρότερο έμφραγμα σε σχέση με όσων το έμφραγμα είχε εκδηλωθεί μεταξύ 18:00 μ.μ. και 00:00 π.μ..

Η νέα έρευνα ενισχύει προηγούμενες μελέτες που είχαν δείξει ότι ο κιρκαδικός ρυθμός (το βιολογικό ρολόι του ανθρώπου) επηρεάζει την καρδιά με πολλούς τρόπους, όπως την μεταβολή της αρτηριακής πίεσης του αίματος, τον αριθμό των παλμών, την λειτουργία των κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων της κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημά τους μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αξιολόγηση της φαρμακευτικής θεραπείας στους καρδιοπαθείς.

Πηγή:healthin

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης