Μία σημαντική δράση του σησαμιού, που δεν έχει μελετηθεί αρκετά, είναι η προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και πιο συγκεκριμένα η ευεργετική του επίδραση στο ενδοθήλιο.

Το ενδοθήλιο είναι ο μεγαλύτερος αδένας μας και καλύπτει εσωτερικά όλα τα αγγεία. Σήμερα, βάσει πληθώρας επιστημονικών ερευνών, έχει βρεθεί ότι το ενδοθήλιο έχει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και εμπλέκεται σε διάφορες λειτουργίες του, όπως στη συστολή ή στη χαλάρωση των αγγείων, στη φλεγμονή, στην εξέλιξη την αθηρωματικής διαδικασίας κ.α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ενδοθηλιακά κύτταρα ανιχνεύουν διάφορα φυσικά ή χημικά ερεθίσματα, που διεγείρουν το αγγείο, και ως απάντηση σε αυτά, τροποποιούν το σχήμα του αγγείου ή απελευθερώνουν απαραίτητα προϊόντα για τη διατήρηση της ισορροπίας του αγγείου. Μάλιστα, έχουν την ικανότητα να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία μορίων, που είτε χαλαρώνουν το αγγείο, προκαλώντας διαστολή στα τοιχώματά του, είτε συσπούν το αγγείο, προκαλώντας συστολή στα τοιχώματά του.

Η φυσιολογική και επιθυμητή αντίδραση του αγγείου είναι η χαλάρωση, καθώς έτσι το αίμα διέρχεται ευκολότερα, γρηγορότερα και χωρίς πίεση. Κάποια από τα ερεθίσματα που δέχονται τα ενδοθηλιακά κύτταρα και επηρεάζουν τη λειτουργία τους είναι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, κάποιων θρεπτικών συστατικών, κάποιων φαρμάκων, το αλκοόλ, το κάπνισμα και η άσκηση.

Ο καπνός, για παράδειγμα, επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του ενδοθηλίου, προκαλώντας αγγειοσύσπαση και σκληραίνοντας τα τοιχώματα των αγγείων, γεγονός που δυσκολεύει τη διέλευση του αίματος. Αντίθετα, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει ευεργετική δράση στην ενδοθηλιακή λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης