Φαλάκρα… τέλος!

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, 12:14
Φαλάκρα… τέλος!
Καλά τα νέα για όσους πάσχουν από αλωπεκία, μια και ερευνητές του πανεπιστημίου του Yale προχώρησαν σε μία σημαντική και ελπιδοφόρο ανακάλυψη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες κατά της πάθησης.

Οι άνδρες που αρχίζουν να εμφανίζουν τα διάφορα «μοτίβα» αλωπεκίας εξακολουθούν να έχουν βλαστικά κύτταρα στις ρίζες των θυλάκων, ωστόσο χρειάζεται να λάβουν σήματα από το ίδιο το δέρμα, για να δραστηριοποιηθούν και πάλι. Μέχρι τώρα, η φύση και η πηγή των σημάτων αυτών παρέμενε ένα μυστήριο, όμως ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Yale υποστηρίζουν ότι την ανακάλυψαν.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Valerie Horsley, βοηθό καθηγητή της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας, παρατήρησε ότι, όταν η τρίχα «πεθαίνει», το στρώμα λίπους στο τριχωτό της κεφαλής αρχίζει και συρρικνώνεται. Κατά το ξεκίνημα της ανάπτυξη της τρίχας, έχουμε την εμφάνιση της διαδικασίας της λιποανάπτυξης, κατά την οποία το στρώμα αυτό του λίπους αρχίζει και επεκτείνεται.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα είδος βλαστικών κυττάρων, τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο στρώμα λίπους του δέρματος και είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Απέδειξαν ότι αυτά τα κύτταρα παράγουν τα μόρια PGDF, των οποίων η ύπαρξη ήταν αναγκαία για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της τριχοφυΐας σε ποντίκια.

Η ομάδα της Horsley προσπαθεί σε πρώτο στάδιο να αναγνωρίσει ποια είναι τα «σήματα» εκείνα που παράγονται με τη μορφή μορίων από τα πρόδρομα βλαστικά λιποκύτταρα, τα οποία είναι πολύ πιθανόν να ευθύνονται για την ανάπτυξη της ανθρώπινης τρίχας. Αργότερα είναι πολύ πιθανό να καταφέρουν, έχοντας απομονώσει την ουσία εκείνη, να μπορέσουν να δραστηριοποιήσουν ξανά τους θύλακες και να χαιρετήσουμε μια και καλή την αλωπεκία.

Πηγή: dete.gr

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011, 12:49