Πολλές γυναίκες δεν χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν λεβονοργεστρέλη, που ενέχει μικρότερο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, συγκριτικά με άλλους τύπους αντισυλληπτικών δισκίων, σύμφωνα με στοιχεία από δύο ξεχωριστές μελέτες που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Στην πρώτη μελέτη ο Δρ Α. βαν Χυλκάμα Βλιεγκ και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λέιντεν της Ολλανδίας ανέλυσαν στοιχεία από 1.524 ασθενείς που είχαν υποστεί φλεβική θρόμβωση και 1.760 άτομα ελέγχου για να καταγράψουν την ασφάλεια διαφόρων αντισυλληπτικών χαπιών. Όλες οι γυναίκες ήταν σε προεμμηνοπαυσιακή φάση, νεότερες των 50 ετών, δεν κυοφορούσαν, δεν βρίσκονταν σε στάδιο τεσσάρων εβδομάδων από τον τοκετό, ή δεν είχαν εμφυτευμένη ενδοκολπική συσκευή που εκκρίνει ορμόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, η χρήση αντισυλληπτικού δισκίου αύξανε τις πιθανότητες φλεβικής θρόμβωσης στο τετραπλάσιο συγκριτικά με την μη χρήση.

Όπως σημειώνεται, τα αντισυλληπτικά χάπια με λεβονοργεστρέλη είχαν μικρότερο κίνδυνο, τριπλασιάζοντας τις πιθανότητες συγκριτικά με τη μη χρήση. Οι πιθανότητες φλεβικής θρόμβωσης με αντισυλληπτικά που περιείχαν γεστοδένη, δεσογεστρέλη, οξική κυπροτερόνη και δροσπιρενόνη ήταν πενταπλάσιες, επταπλάσιες, εξαπλάσιες και εξαπλάσιες αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης ήταν άμεσα σχετιζόμενος με την δόση οιστρογόνου και ήταν υψηλότερος κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών χρήσης των αντισυλληπτικών.
Στην δεύτερη μελέτη ο Δρ Οτζβιντ Λιντεγκααρντ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης κατέγραψαν τον κίνδυνο φλεβικού θρομβο-εμβολισμού αναλύοντας στοιχεία από γυναίκες στην Δανία, της ηλικιακής ομάδας 15-49 ετών, χωρίς ιστορικό κακοήθειας ή καρδιαγγειακού νοσήματος. Ο πληθυσμός των γυναικών που έπαιρνε αντισυλληπτικά ανερχόταν στα 3,3 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και στην πρώτη μελέτη, ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης αυξανόταν όσο αυξανόταν η δόση του αντισυλληπτικού και έπεφτε κατά την διάρκεια της αύξησης περιόδου χρήσης. Με την ίδια δόση και διάρκεια χρήσης των άλλων αντισυλληπτικών, τα δισκία που περιείχαν λεβονοργεστρέλη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης.

Παρά τον διαφορετικό σχεδιασμό των δύο ερευνών, τα αποτελέσματα τους είναι όμοια και επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες ως προς τον κίνδυνο φλεβικού θρομβο-εμβολισμού που ενέχει η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης