Στο Παρίσι μια ομάδα γιατρών απ’ το νοσοκομείο Ζορζ Πομπιντού, έκαναν για πρώτη φορά παγκοσμίως μεταμόσχευση βιοπροσθετικής καρδιάς. Ο 70χρονος ασθενής στον οποίο έγινε η επέμβαση έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η τεχνητή καρδιά βρίσκεται ήδη στο στήθος του ασθενούς. Η επέμβαση πήγε πολύ καλά και ο ασθενής παρακολουθείται από τους γιατρούς του. Έχει τις αισθήσεις του και μπορεί να συνομιλεί με τους συγγενείς του, ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Η τεχνητή καρδιά είναι το μέλλον των καρδιοπαθών. Για πολλές δεκαετίες εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υπέφεραν και πέθαιναν λόγω των προβλημάτων της καρδιάς. Υπήρχε πάντα έλλειψη μοσχευμάτων και ακόμα και αν βρισκόταν μόσχευμα πάντα υπήρχε κίνδυνος απόρριψης του οργάνου. Τώρα όμως με την βιοπροσθετική καρδιά δημιουργούνται ελπίδες σε πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Carmat, η εταιρεία που κατασκεύασε την τεχνητή καρδιά, ιδρύθηκε από τον γάλλο χειρουργό Αλέν Καρπεντιέ, ο οποίος είναι γνωστός παγκοσμίως για την καρδιακή βαλβίδα Καρπεντιέ-Έντουαρντς που έχει εφεύρει.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η βιοπροσθετική τεχνητή καρδιά θα μπορούσε να σώσει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Η τεχνητή καρδιά διαθέτει δύο κοιλίες που προωθούν το αίμα με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και ο μυς της καρδιάς. Επιπλέον, είναι εξοπλισμένη με ευφυείς αισθητήρες ώστε όταν αλλάζει ρυθμούς αυτός που τη φοράει, για παράδειγμα τρέχει ή κοιμάται, η καρδιά να προσαρμόζει τους χτύπους της και τη ροή του αίματος που χρειάζεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης