Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Case Western Reserve University μελέτησαν 18 άτομα θετικά στον ιό HIV με καρκίνο της κεφαλής και του αυχένα και διαπίστωσαν ότι τα εξωσώματα ή νανομεταβιβαστές που μεταφέρουν το DNA, το RNA και τις πρωτεΐνες στα κύτταρα, προάγουν τα καρκινικά κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν και να πεθάνουν από μια ποικιλία καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του καρκίνου της κεφαλής, του λαιμού και του σαρκώματος Kaposi.

Η νέα έρευνα δείχνει γιατί ο καρκίνος αναπτύσσεται γρηγορότερα και πιο επιθετικά σε ασθενείς με HIV, δήλωσε ο Ge Jin, PhD, αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών και κύριος ερευνητής της μελέτης. «Τα μολυσμένα κύτταρα απελευθερώνουν εξωσώματα στην κυκλοφορία του αίματος -μικρά νανοσωματίδια – που δεν προκαλούν καρκίνο, αλλά τον υποστηρίζουν», δήλωσε ο Jin. «Υπάρχουν μεγάλες συνέπειες εδώ. Βοηθούν με τρόπο που δεν είχαμε μέχρι τώρα καταλάβει».

Για πολλά χρόνια, μεγάλο μέρος της εστίασης στην ιατρική έρευνα αφορούσε άτομα με AIDS που είχαν καρκίνο ο οποίος συνδέονταν άμεσα με τον ιό, όπως το λέμφωμα. Όμως, τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications, υποδηλώνουν μια εξήγηση στο γιατί οι ασθενείς με HIV έχουν υψηλότερα ποσοστά διαφορετικών μορφών καρκίνου που δεν συνδέονται συχνά με το AIDS. Ο καρκίνος του δέρματος, των πνευμόνων και του πρωκτού είναι μερικά παραδείγματα.

Τα εξωσώματα 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επιστήμονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικά είναι τα εξωσώματα και πώς θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου συνολικά. Ο Δρ. John Zaia, κλινικός ιατρός, δήλωσε ότι η τελευταία έρευνα παρουσιάζει ένα νέο ενδιαφέρον για τα εξωσώματα και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ενεργούν ακόμη και με αντιιικά φάρμακα. Περιέγραψε εξωσώματα ως μικροσκοπικές φυσαλίδες που μεταφέρουν το DNA, το RNA και τα μηνύματα σε άλλα κύτταρα.

Ο Zaia είναι διεθνώς γνωστός για την έρευνά του σε γονιδιακές θεραπείας για άτομα με HIV. Είπε ότι η τελευταία μελέτη σχετικά με τα εξωσώματα και τον ιό HIV και τον καρκίνο παρέχει περισσότερες πληροφορίες. «Όταν διάβασα αυτό το έγγραφο, έδειξε κάτι νέο, το οποίο είναι ότι ακόμη και οι ιογενείς λοιμώξεις που ελέγχονται μπορούν να έχουν επίδραση σε ένα άτομο. Αυτή η μελέτη δείχνει απλώς μια εκπληκτική ανακάλυψη: ακόμη και ένας ιός κλειδωμένος σε ένα κύτταρο, που δεν μπορεί να βγει επειδή ο ασθενής παίρνει αντιιικά, μπορεί να επικοινωνεί».

Υπάρχουν πολλές άλλες θεωρίες σχετικά με το γιατί οι άνθρωποι που είναι HIV-θετικοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Μια είναι ότι ο ιός HIV αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε ο οργανισμός να μην μπορεί να καταπολεμήσει τις ιικές λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης