Ζήσης Ψάλλας

Ο πιο υγιεινός τρόπος για να φάμε το σπανάκι είναι να το βάζουμε ψιλοκομμένο σε smoothie, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα smoothies αποτελούνται από διάφορα φρούτα χτυπημένα στο μπλέντερ μαζί με γάλα, γιαούρτι, χυμό φρούτων, νερό και πάγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Καλύτερα να μη ζεσταθεί το σπανάκι καθόλουΟι επιστήμονες βρήκαν πως όταν το σπανάκι μαγειρεύεται, διασπώνται τα αντιοξειδωτικά του, ενώ όταν ανακατεύεται με γιαούρτι ή γάλα, αυτό βοηθά στην απελευθέρωση της λουτεΐνης που αποτελεί ένα σημαντικό καροτενοειδές για τα μάτια. Όταν το σπανάκι βράζεται ή τηγανίζεται, καταστρέφεται η λουτεΐνη.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Linköping, στη Σουηδία, εξέτασαν διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος για το σπανάκι που αγόρασαν από σούπερ μάρκετ για να δουν αν άλλαζε το διατροφικό του περιεχόμενο. Μέτρησαν τα επίπεδα της λουτεΐνης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φύλλα του λαχανικού είναι καλύτερα να καταναλώνονται ψιλοκομμένα και ωμά παράλληλα με γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πιο υγιεινό το ωμό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλύτερα να μη ζεσταθεί το σπανάκι καθόλου» είπε η επικεφαλής της μελέτης Rosanna Chung. «Και ακόμα καλύτερα είναι να κάνετε ένα smoothie και να προσθέσετε λίπος από γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως κρέμα γάλακτος, γάλα ή γιαούρτι».

Η ίδια εξήγησε: «Όταν το σπανάκι είναι ψιλοκομμένο σε μικρά κομμάτια, απελευθερώνεται περισσότερη λουτεΐνη από τα φύλλα, ενώ το λίπος αυξάνει τη διαλυτότητα της λουτεΐνης στο υγρό».

Όσο περισσότερη λουτεΐνη διαλύεται σε ένα smoothie, τόσο περισσότερο απορροφάται από το σώμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Από την άλλη μεριά, το μαγείρεμα του σπανακιού για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλή θερμοκρασία δεν είναι ένας καλός τρόπος για αυτό το λαχανικό. Πάντως, ένα γεύμα μαγειρεμένο σε χαμηλότερη θερμοκρασία διατηρεί περισσότερο τα συστατικά, ενώ ο φούρνος μικροκυμάτων ενδέχεται να είναι η πιο υγιεινή επιλογή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Food Chemistry».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης