Ο Γενικός Γραμματέας τουριστικής πολιτικής και ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας μιλώντας στο zougla.gr, ανοίγει τα χαρτιά του για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και κυρίως του τουρισμού υγείας. Ο κ. Τζιάλλας επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής: «Mε τον νέο νόμο που ψηφίσαμε, δημιουργούμε νέα πεδία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, με συγκεκριμένες  προϋποθέσεις, με πιστοποίηση όπου χρειάζεται, με γνώμονα την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις σε μία σειρά από ζητήματα ώστε να εκσυγχρονιστεί πλήρως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο  στη  λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς».

 Συνέντευξη στον Θάνο Ξυδόπουλο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριε Γενικέ, πώς κλείνει η χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και ποια η συμβολή του στην εθνική οικονομία;

To 2018 είναι η καλύτερη ιστορικά χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, υλοποιώντας τη στρατηγική μας, πετύχαμε νέα αύξηση ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, με ρυθμούς ανάπτυξης σταθερά υψηλότερους του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι διεθνείς αφίξεις το 2018 αγγίζουν τα 33 εκατομμύρια με την κρουαζιέρα, 10% περίπου υψηλότερα από το 2017, και τα εθνικά έσοδα αυξήθηκαν σχεδόν 2 δις. αντίστοιχα,  λόγω της πολύ μεγάλης ανόδου της τουριστικής κίνησης.

Συνολικά, στην τετραετία πετύχαμε αύξηση άνω του 35% στο τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα μας. Η ανάπτυξη αυτή αποτυπώθηκε στον κύκλο εργασιών και στην κερδοφορία του τουριστικού κλάδου, στα εθνικά έσοδα, την  απασχόληση και στις νέες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία. Ο τουρισμός κυριάρχησε στις επενδυτικές προτάσεις  που υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, και στο Υπουργείο Τουρισμού υποβλήθηκαν προς αδειοδότηση περισσότερα από 350 επενδυτικά σχέδια σε νέες και υφιστάμενες μονάδες υψηλών κατηγοριών. Κυρίως όμως, η άνοδος του τουρισμού οδήγησε σε ακόμη υψηλότερες επιδόσεις, πολλούς ακόμη παραγωγικούς κλάδους  που εξαρτώνται ή συνδέονται με τον τουρισμό. Τις μεταφορές, την εστίαση και τα τρόφιμα, την οικοδομική δραστηριότητα, την κτηματαγορά. Οι διεθνείς οργανισμοί και φορείς του τουρισμού έχουν αναγνωρίσει  αυτήν την πολύ μεγάλη επιτυχία μας και χαρακτήρισαν την Ελλάδα  πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουμε αναδείξει τον τουρισμό σε ισχυρή κινητήρια δύναμη για την οικονομία. Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια μας. Ισχυροποιήσαμε το θεσμικό μας ρόλο στους παγκόσμιους φορείς για τον τουρισμό, και προωθήσαμε δυναμικά την Ελλάδα  στον παγκόσμιο ταξιδιωτικό χάρτη, ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση των ταξιδιωτών ως κορυφαίος προορισμός για αυθεντικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο. Με συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο για τον τουρισμό που έχουμε καταρτίσει στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής της κυβέρνησης, διεκδικούμε η ισχυρή αυτή δυναμική να συνεχιστεί το 2019 και τα επόμενα χρόνια, με τον τουρισμό πρωταγωνιστή στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα.

Η χώρα μας θα μπορούσε τουλάχιστον να έχει  σε ετήσια βάση 400 εκατ. ευρώ  σε έσοδα  μόνο  από τους επισκέπτες, «ασθενείς υγείας». Ποιο είναι η δική σας θέση;

Η Ελλάδα συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα και έχει τη δυναμική να καταστεί σημαντικός προορισμός τουρισμού υγείας στην παγκόσμια αγορά. Στο παρελθόν η δυναμική αυτή δεν είχε αξιοποιηθεί, όπως συνολικά δεν είχε αξιοποιηθεί το μεγάλο πλεονέκτημα του θεματικού τουρισμού και του  μεγάλου εύρους ταξιδιωτικών  εμπειριών που προσφέρει η Ελλάδα όλο το χρόνο. Για εμάς ο τουρισμός υγείας που περιλαμβάνει τον ιατρικό, τον ιαματικό και την ευεξία, αποτέλεσε έναν από τους τομείς που δώσαμε έμφαση.  Συνεργαστήκαμε στενά με το Υπουργείο Υγείας. Διαβουλευτήκαμε με όλους τους φορείς των τομέων του τουρισμού και της υγείας για τις νέες ανάγκες αυτής της αγοράς και τη χάραξη μίας ενιαίας στρατηγικής στην παγκόσμια προώθηση και προβολή. Επιχειρήσαμε να εξαλείψουμε παθογένειες ,  με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο αποχαρακτηρισμός των εκροών ιαματικών πηγών ως λύματα που θεωρούνταν στο παρελθόν και εμπόδισαν τις επενδύσεις. Έχουμε προχωρήσει ταχύτατα στην αναγνώριση ιαματικών πηγών σε όλη τη χώρα. Περίπου 120 πηγές έχουν αναγνωριστεί ή βρίσκονται σε τελικό στάδιο αναγνώρισης.  Θεσπίσαμε σύγχρονες προδιαγραφές και σήματα των μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού και θαλασσοθεραπείας. Και με τον πρόσφατο νόμο που θεσπίσαμε για το θεματικό τουρισμό, προωθήσαμε ρυθμίσεις για να ενισχύσουμε τον ιατρικό τουρισμό. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να θέσουμε τις βάσεις, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών και τα έσοδα από τον τουρισμό υγείας, σταδιακά τα επόμενα χρόνια.

Ποιες δράσεις έχετε ετοιμάσει για να επικοινωνηθεί καλύτερα ο ιατρικός τουρισμός  στην Χώρα μας και πόσους επισκέπτες θεωρείτε ότι μπορούμε να έχουμε το 2019;

Ήδη τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει βελτιώσει την κατάταξή της στην παγκόσμια αγορά, και εργαζόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να βγει ακόμη πιο δυναμικά μπροστά όλα τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει μία πολύ δυναμική τάση στην αύξηση των επισκεπτών σε τομείς όπως οι εξωσωματική, η οδοντιατρική, και η κοσμητική ιατρική.

Έχουμε συνεργαστεί στενά με τους αρμόδιους φορείς, όπως η ΕΛΙΤΟΥΡ, το Παγκόσμιο Κέντρο Τουρισμού Υγείας, η  ΚΕΔΕ ,ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας,  ώστε η ανάπτυξη, προώθηση και προβολή του ιατρικού τουρισμού να γίνεται συντονισμένα.

Ενισχύουμε τη φήμη της χώρας μας, ως η γενέτειρα του Ιπποκράτη με μακρά ιατρική παράδοση αλλά και σύγχρονες υπηρεσίες με εξαιρετικά αποτελέσματα, που αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας. Συμμετέχουμε σε διεθνείς διοργανώσεις και ημερίδες για την προώθηση της Ελλάδας ως προορισμού υγείας, και στηρίζουμε τις προσπάθειες των φορέων στις ξένες τουριστικές αγορές, με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και με την ομογένεια για την καλύτερη δικτύωσή τους.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο και ο ΕΟΤ υποστηρίζουν δράσεις και διοργανώσεις στο εξωτερικό για την ανάδειξη και προβολή των ελληνικών προορισμών και των δυνατοτήτων ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, ώστε να ανοίξουμε το δρόμο για την  δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα.

Θέλω να αναφερθώ σε μία  σημαντική δράση στην οποία συμμετέχουμε ως εταίροι. Πρόκειται για ένα  συγχρηματοδοτούμενο έργο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG Ελλάδα- Ιταλία  με εταίρους φορείς των δύο χωρών,   για την καινοτόμο στρατηγική στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου για τη συνεργασία όλων των φορέων και επιχειρήσεων. Περιλαμβάνει την  ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, την πρόσβαση  σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης, καινοτόμες δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος είναι να προωθηθεί το concept του ιατρικού τουρισμού με καινοτόμες τεχνολογικά υπηρεσίες,  για την υποστήριξη της δικτύωσης και τη διευκόλυνση της εμπειρίας του τελικού χρήστη.

Μήπως τελικά πρέπει να δημιουργηθεί  μία ηλεκτρονική πλατφόρμα , στην οποία θα συμμετέχει όλη η ιατρική κοινότητα, τα κέντρα θεραπείας, οι ξενοδόχοι ώστε ο επισκέπτης να  μπορεί  με ένα κλικ να παίρνει τις  κατάλληλες πληροφορίες  για τις παρεχόμενες υπηρεσίες  υγείας και φιλοξενίας στην Χώρα  μας;

Η σύσταση στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικού μητρώου παρόχων υπηρεσιών τουρισμού υγείας προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Τουρισμού που θεσπίσαμε για το θεματικό τουρισμό, και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Στόχος είναι να λειτουργεί ως δημόσια ηλεκτρονική βάση δεδομένων, όπου θα  μπορούν να  καταχωρίζονται στο μητρώο συμβεβλημένοι και μη πάροχοι του ΕΟΠΥΥ. Θα  διασυνδέεται άμεσα με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Τουρισμού και θα αναρτάται σε ιστοσελίδα των υπηρεσιών τους. Επιπλέον στο πλαίσιο του INTERREG που προανέφερα, προβλέπεται η ανάπτυξη προσβάσιμης ιστοσελίδας όπου θα διατίθενται πληροφορίες σχετικά με τους παρόχους ιατρικού τουρισμού περιοχών της Ελλάδας και της Ιταλίας  για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών καθώς και η ανάπτυξη ενός ψηφιακού εργαλείου για τη διασύνδεση των αναγκών των τελικών χρηστών με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι μονάδες ιατρικού τουρισμού.

Το πελατολόγιο  της Τουρκίας για ιατρικές θεραπείες είναι από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, τη Γεωργία, τη Γερμανία και τη Ρωσία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η Τουρκία κέρδισε συνολικά 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια από τον τουρισμό υγειονομικής περίθαλψης καθώς περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη χώρα για λόγους υγείας μεταξύ του 2013 και 2017.  Ποια θα  είναι η δική μας  πολιτική για την προσέλκυση  πελατών για ιατρικές θεραπείες την στιγμή που οι Τούρκοι  επιδοτούν εδώ και χρόνια  πτήσεις και κάνουν γενναίες  φοροαπαλλαγές στους επισκέπτες υγείας;

Η  Ελλάδα ως χώρα-μέλος της ΕΕ, όπως γνωρίζετε, υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς που δεν επιτρέπουν την επιδότηση πτήσεων ούτε την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Η δική μας στόχευση έχει ως πυρήνα της την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας, και την ανάδειξη όλων των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να αυξήσουν το μερίδιό μας  από αυτήν την δυναμικά αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά.  Στοχεύουμε στην προσέλκυση επισκεπτών που αφενός αναζητούν  υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, αφετέρου θα συνδυάζουν το ταξίδι τους στη χώρα μας για ιατρικούς και τουριστικούς σκοπούς. Διότι η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή χώρα με το χαμηλότερο κόστος σε αυτές, χωρίς να στερείται σε υψηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών και φροντίδας υγείας, με υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, και επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις και επιτυχίες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες διακοπών που η Ελλάδα προσφέρει, με το εξαιρετικό της κλίμα, την υγιεινή διατροφή και γαστρονομία της, μπορεί να προσελκύσει μεγαλύτερο μερίδιο επισκεπτών από την παγκόσμια αγορά.

Με το νέο  σχέδιο νόμου  για τον θεματικό τουρισμό λύνονται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις  του παρελθόντος;

Ο νέος νόμος που θεσπίσαμε, δημιουργεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, συμβατό με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, για την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στο θεματικό τουρισμό. Είναι προϊόν ευρείας διαβούλευσης με όλους τους φορείς του τουριστικού κλάδου, έτυχε της καθολικής αποδοχής του και είναι μία συνολική ρύθμιση που προσδοκούσε και αγκάλιασε η τουριστική αγορά. Αποτυπώσαμε   με σαφήνεια τους ορισμούς σε κάθε θεματικό τουριστικό προϊόν που μπορεί να υποστηρίξει δυναμικά η Ελλάδα ως κορυφαίος προορισμός αυθεντικών ταξιδιωτικών εμπειριών 365 ημέρες το  χρόνο. Δημιουργούμε νέα πεδία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, νέες επαγγελματικές δραστηριότητες, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με πιστοποίηση όπου χρειάζεται, με γνώμονα την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε αναγκαίες ρυθμίσεις σε μία σειρά από ζητήματα ώστε να εκσυγχρονιστεί πλήρως το ισχύον θεσμικό πλαίσιο  στη  λειτουργία της εγχώριας τουριστικής αγοράς. Εξαλείψαμε  παρωχημένες ρυθμίσεις στους  γενικούς όρους και προϋποθέσεις αδειοδότησης των ξενοδοχείων, των τουριστικών επιχειρήσεων και ευρύτερα των δραστηριοτήτων  που διέπονται από την τουριστική νομοθεσία. Αντιμετωπίσαμε νομοθετικά και διοικητικά κενά, όπως και λειτουργικά προβλήματα σε ειδικές τουριστικές υποδομές, παραδείγματος χάριν στους τουριστικούς λιμένες. Και εισαγάγαμε νέες ρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η  αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών τουρισμού, που είναι αρμόδιες για την αδειοδότηση, την εποπτεία και τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων. Με όλα αυτά διαμορφώνουμε τις συνθήκες για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του τουρισμού μας τα επόμενα χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης