Γονίδιο από πίθηκο μπλοκάρει τον ιό του AIDS

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009, 07:05
Γονίδιο από πίθηκο μπλοκάρει τον ιό του AIDS
Επαναστατική ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους για τη θεραπεία του AIDS. Ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης κατάφερε να αναπαράγει γονίδιο, που βρίσκεται σε πίθηκο της Νότιας Αμερικής, και μπορεί να μπλοκάρει τον ιό του AIDS. Τα αποτελέσματα των εργασιών τους δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης Journal of Clinical Investigation.

Το 2004 Αμερικανοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψαν σε είδος πιθήκων το γονίδιο αυτό, το οποίο παράγει μια πρωτεΐνη ανθεκτική στον ιό HIV.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Γενεύης κατάφεραν να αναπαράγουν με τεχνητούς τρόπους το συγκεκριμένο γονίδιο, μετά την ανακάλυψη ότι αντιστοιχεί με την σύντηξη δύο ανθρώπινων γονιδίων. Επίσης, πέτυχαν να μεταφέρουν το νέο αυτό γονίδιο σε ανθρώπινα αιμοκύτταρα.

Όταν μεταμόσχευσαν το γονίδιο αυτό σε ποντίκια, που παρουσίαζαν τα ίδια ανοσολογικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο, παρατήρησαν πως το γονίδιο είχε την ίδια αντίδραση κατά του ιού με αυτήν του γονιδίου που είχε ανακαλυφθεί το 2004.

«Το γονίδιο που βρήκαμε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια εναλλακτική λύση στις θεραπείες κατά του AIDS, τις οποίες πολλοί ασθενείς δεν αντέχουν», τόνισε ο καθηγητής Τζέρεμι Λιούμπαν, επικεφαλής της ελβετικής ομάδας, και επεσήμανε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτικό γονίδιο εναντίον του ιού HIV και να μεταμοσχευτεί στους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να γίνει κατανοητό το πώς το γονίδιο αυτό μπλοκάρει τον ιό του AIDS.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου 2009, 07:05