Ζήσης Ψάλλας

Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Και για τους άνδρες, η γονόρροια γίνεται όλο και πιο συχνή. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται γονόκοκκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που έχει δημιουργήσει ανησυχίες είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας της νόσου στα αντιβιοτικάΕυτυχώς, η γονόρροια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά και θεραπεύεται, σύμφωνα με τον δρα Gabriel Rebick, επίκουρο καθηγητή μολυσματικών ασθενειών και ανοσολογίας στο NYU Langone Health. Οι τακτικές εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και η ταχεία θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η εξάπλωση, γεγονός που καθιστά ζωτικό το να απευθυνθείτε στον γιατρό σας όταν νομίζετε ότι κάτι πάει στραβά.

Αυτό που έχει δημιουργήσει ανησυχίες είναι η αύξηση της ανθεκτικότητας της νόσου στα αντιβιοτικά, κάτι για το οποίο υπάρχουν ήδη οι πρώτες ενδείξεις. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ένα ανθεκτικό στέλεχος του μικροβίου που προκαλεί την ασθένεια.

Ανησυχητικό είναι, επίσης, ότι τα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα ποσοστά της γονόρροιας έχουν διπλασιαστεί στους νέους από το 2016 έως το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συμπτώματα

Αν και μερικοί άνδρες με γονόρροια δεν θα παρουσιάσουν ποτέ συμπτώματα, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια, ειδικά καθώς η μόλυνση εξελίσσεται, λέει ο Rebick. Αν δεν υπάρξει θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να εξαπλωθεί στο όσχεο, στον προστάτη, στους όρχεις ή, σπανιότερα, στο αίμα, εξηγεί ο ειδικός. Μόλις εξαπλωθεί, η λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ουλές στην επιδιδυμίδα, ένα μέρος του όρχεως που αποθηκεύει και μεταφέρει σπέρμα με πιθανό αποτέλεσμα τη στειρότητα.

Τα τέσσερα πιο συχνά συμπτώματα στους άνδρες είναι:

Έκκριση βλέννας.
Αυτό είναι μακράν το πιο κοινό σημάδι της λοίμωξης, λέει ο Rebick. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η γονόρροια λέγεται και βλεννόρροια. Η έκκριση μπορεί να είναι λεπτή ή παχιά, ανάλογα με τον τύπο της ασθένειας. Σύμφωνα με το CDC, οι νέοι μπορεί να βιώσουν την έκκριση μέσα σε δύο εβδομάδες από τη μόλυνση. Το χρώμα ποικίλλει. Καμία ποσότητα έκκρισης δεν είναι φυσιολογική, λέει ο Rebick, άρα θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό.

Τσιμπήματα στο ορθό.
Η γονόρροια μπορεί επίσης να επηρεάσει το ορθό, γεγονός που ίσως προκαλέσει κνησμό πρωκτού σύμφωνα με την κλινική Mayo. Ο Rebick λέει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν διάρροια και πόνο όταν πηγαίνουν στο μπάνιο.

Πονόλαιμος. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε να κολλήσετε γονόρροια από το στοματικό σεξ, σύμφωνα με τον Rebick. Ο ειδικός λέει ότι πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν γονόρροια στον λαιμό τους δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να εμφανίσουν πονόλαιμο και πρησμένους λεμφαδένες, σύμφωνα με την κλινική Mayo.

Πόνος ή οίδημα. Μερικοί άνδρες μπορεί να μην έχουν αρχικά συμπτώματα όταν κολλήσουν γονόρροια, λέει ο Rebick. Αλλά μόλις η λοίμωξη εξαπλωθεί στις γύρω περιοχές, όπως στο όσχεο και στους όρχεις, θα μπορούσαν να αναπτύξουν φλεγμονή στην επιδιδυμίδα, κάτι που συνοδεύεται από πόνο στη βουβωνική χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης