Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αναφέρουν ότι η χρόνια ξηροφθαλμία, μια κατάσταση κατά την οποία τα φυσικά δάκρυα δεν μπορούν να λιπαίνουν επαρκώς τα μάτια, μπορεί να επιβραδύνει την ανάγνωση και να διαταράξει σημαντικά τις καθημερινές εργασίες που απαιτούν οπτική συγκέντρωση για μεγάλες χρονικές περιόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο ρυθμός ανάγνωσης ήταν 32 λέξεις ανά λεπτό λιγότερο σε ασθενείς με κλινικά σημαντική ξηροφθαλμίαΣε μια μελέτη με 186 ενήλικες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Optometry and Vision Science, οι ειδικοί της ξηροφθαλμίας στο Johns Hopkins Medicine αναφέρουν ότι η κατάσταση μπορεί να επιβραδύνει την ταχύτητα ανάγνωσης ενός ατόμου κατά 10% και να τον δυσκολέψει να διαβάσει πάνω από 30 λεπτά.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Esen Akpek, καθηγήτρια οφθαλμολογίας, η ξηροφθαλμία επηρεάζει εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως ηλικίας 50 ετών και άνω, προκαλώντας οφθαλμική δυσφορία και προβλήματα όρασης.

«Πολλοί από τους ασθενείς μου έχουν τέλεια όραση σε τυποποιημένες εξετάσεις ματιών, αλλά παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν τη νύχτα ή σε άγνωστες περιοχές ή να διαβάσουν μικρές εκτυπώσεις ή να κάνουν εργασίες στον υπολογιστή», λέει η Akpek.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ειδικός υποψιάστηκε ότι οι παραδοσιακές εξετάσεις των 75 λέξεων για την ταχύτητα και την ακρίβεια ανάγνωσης δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τα προβλήματα που προκαλεί η ξηροφθαλμία, επειδή η οπτική οξύτητα ή ευκρίνεια υποβαθμίζεται αρκετά μετά από μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πιο αργή ανάγνωση

Για να το δοκιμάσει αυτό, η Akpek και η ομάδα της προσέλαβε 186 συμμετέχοντες που δεν χρησιμοποίησαν συνταγογραφούμενα φάρμακα ή οφθαλμικές σταγόνες για 24 ώρες πριν τη δοκιμή. Η ομάδα είχε μέση ηλικία τα 63 έτη. Τα 116 άτομα είχαν κλινικά σημαντική ξηροφθαλμία, τα 39 εμφάνισαν συμπτώματα ξηροφθαλμίας αλλά δεν είχαν κλινικά ευρήματα και τα 31 ήταν χωρίς ξηροφθαλμία.

 Δόθηκε στους συμμετέχοντες να διαβάσουν 7.200 λέξεις, κάτι που απαιτούσε περίπου 30 λεπτά. Ο ρυθμός ανάγνωσης ήταν 32 λέξεις ανά λεπτό λιγότερο σε ασθενείς με κλινικά σημαντική ξηροφθαλμία, ήτοι 240 λέξεις ανά λεπτό. Οι υγιείς και όσοι είχαν μόνο συμπτώματα ξηροφθαλμίας αλλά χωρίς κλινικά ευρήματα διάβαζαν με ρυθμό 272 λέξεις ανά λεπτό.

Η Akpek είπε ότι η ομάδα της διαπίστωσε επίσης πως η συνεχής οπτική λειτουργία – όπως η ανάγνωση, η οδήγηση ή η χειρουργική επέμβαση – είναι δύσκολη για τα μάτια όλων επειδή μεταβάλλεται ο ρυθμός αναλαμπής, ωστόσο, τα άτομα με ξηροφθαλμία επηρεάζονται περισσότερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης