Ζήσης Ψάλλας

Οι άνθρωποι με ψωρίαση ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, ιδίως όταν υποφέρουν από διαταραχές της διάθεσης ή από αρθρίτιδα, σύμφωνα με μια επισκόπηση της έρευνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 28 μελέτες με 52.000 ασθενείς με ψωρίαση και 1.8 εκατ. άτομα χωρίς ψωρίαση. Όσοι έπασχαν από ψωρίαση είχαν 5,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η ψωριασική αρθρίτιδα ή οι πρησμένες και φλεγμονώδεις αρθρώσεις που μερικές φορές συνοδεύουν τη διαταραχή του δέρματος συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε άτομα με ψωρίαση, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι άνδρες με ψωρίαση είχαν 37% έως σχεδόν 4 φορές υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίαςΗ παρουσία ορατών και συμπτωματικών αλλοιώσεων του δέρματος, ιδιαίτερα στα γεννητικά όργανα, μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία, μέσω των αρνητικών επιπτώσεων στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Το άγχος και η κατάθλιψη συχνά αναπτύσσονται σε ασθενείς με ψωρίαση για παρόμοιους λόγους και η σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι εκδήλωση βαθιάς ψυχολογικής δυσφορίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες με ψωρίαση είχαν 37% έως σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας από τους άνδρες χωρίς ψωρίαση σε οκτώ μελέτες.

Συχνά, οι άνδρες με ψωρίαση είναι παχύσαρκοι ή έχουν άλλους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου που μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του πέους. Η ψωρίαση που αναπτύσσεται στο πέος μπορεί επίσης να συμβάλει στον πόνο ή να συμβάλει σε ψυχολογικά ζητήματα που παρεμποδίζουν τη σεξουαλική απόδοση.

Οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαταραχές της διάθεσης που σχετίζονται με την πάθηση που επηρεάζει τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Φλεγμονή και ορμόνες

Η τρέχουσα ανάλυση δεν συμπεριέλαβε ελεγχόμενα πειράματα με σκοπό να αποδειχθεί εάν ή πώς η ψωρίαση μπορεί να προκαλέσει άμεσα ή έμμεσα σεξουαλική δυσλειτουργία. Αλλά είναι πιθανό η συστηματική φλεγμονή να επηρεάζει τις ορμόνες του φύλου κατά τρόπο που να επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία, ανέφερε ο δρ Alejandro Molina-Leyva και οι συνεργάτες του στο JAMA Dermatology.

Ακόμη και όταν η ψωρίαση δεν εμποδίζει τους ανθρώπους να κάνουν σεξ, μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα μετά, είπε ο δρ  Alexander Egeberg του νοσοκομείου Gentofte στη Δανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης