Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Karolinska Institutet, στη Σουηδία, έχοντας συγκρίνει την εξέλιξη των αλλεργιών σε παιδιά που έχουν κάνει ή όχι τους συνιστώμενους εμβολιασμούς, δεν βρήκαν υποστήριξη για το επιχείρημα ότι ο παιδικός εμβολιασμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αλλεργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο EClinicalMedicine, ένα νέο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης που εκδίδεται από το The Lancet.

​Ο κίνδυνος αλλεργίας σε 54 παιδιά που στην ηλικία των πέντε ετών ήταν ακόμη μη εμβολιασμένα δεν ήταν διαφορετικός από εκείνον των παιδιών που είχαν κάνει τους συνιστώμενους εμβολιασμούς«Παρόλο που η Σουηδία έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά την παιδική ηλικία, εξακολουθούν να υπάρχουν μερικοί γονείς που είναι αβέβαιοι για το πρόγραμμα από το φόβο ότι τα εμβόλια θα προκαλέσουν στα παιδιά αρρώστιες», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Johan Alm, σύμβουλος στο Νοσοκομείο Παιδιών Sachsska και καθηγητής στο Karolinska. Και πρόσθεσε: «Η μελέτη μας είναι σημαντική, καθώς δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι η παρατηρούμενη αύξηση των παιδικών αλλεργιών σχετίζεται με τον εμβολιασμό».

Δεδομένου ότι τα περισσότερα παιδιά εμβολιάζονται σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού, ήταν δύσκολο να διερευνηθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολιασμού και των παιδικών αλλεργιών. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με την Vidar Clinic, στη Στοκχόλμη, η οποία επέτρεψε την πρόσβαση σε μια σχετικά μεγάλη ομάδα παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι, για άγνωστους λόγους, τα παιδιά με ανθρωποσοφικό τρόπο ζωής αναπτύσσουν λιγότερες αλλεργίες. Χαρακτηριστικές πτυχές του ανθρωποσοφικού τρόπου ζωής περιλαμβάνουν περισσότερες γεννήσεις στο σπίτι, μεγαλύτερες περιόδους θηλασμού, σε μεγάλο βαθμό χορτοφαγική διατροφή και περιορισμένη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Πολλά παιδιά τέτοιων οικογενειών έχουν επίσης ένα πιο εξατομικευμένο πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ άλλα δεν εμβολιάζονται καθόλου.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν παιδιά ανθρωποσοφικών οικογενειών και τα συνέκριναν με παιδιά από πιο συμβατικές οικογένειες οι οποίες συνήθως ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού. Συμπεριλήφθηκε επίσης μια τρίτη ομάδα παιδιών από οικογένειες με μερικώς ανθρωποσοφικό τρόπο ζωής.

Δεν βρέθηκε συσχέτιση

Συνολικά, η μελέτη παρακολούθησε 466 παιδιά από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών, με λεπτομερείς πληροφορίες για τα εμβόλια που είχαν δοθεί και παράγοντες κινδύνου για αλλεργίες. Δείγματα αίματος ελήφθησαν στην ηλικία των έξι μηνών, ενός, δύο και πέντε ετών με σκοπό την ανάλυση της παρουσίας αντισωμάτων αλλεργίας προς τα κοινά τρόφιμα και τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα.

 Μια συσχέτιση μεταξύ χαμηλού επιπέδου εμβολιασμού και χαμηλού κινδύνου αλλεργίας παρατηρήθηκε από τους ερευνητές, ειδικά κατά το πρώτο έτος της ζωής. Επίσης αφού είχαν στατιστικά ελεγχθεί για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση και τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την αλλεργία. Αλλά όταν ελέγχθηκαν επίσης για τις διαφορές που σχετίζονται με έναν ανθρωποσοφικό τρόπο ζωής, αυτή η συσχέτιση εξαφανίστηκε. Ο κίνδυνος αλλεργίας σε 54 παιδιά που στην ηλικία των πέντε ετών ήταν ακόμη μη εμβολιασμένα δεν ήταν διαφορετικός από εκείνον των παιδιών που είχαν κάνει τους συνιστώμενους εμβολιασμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης