Ζήσης Ψάλλας

Είναι γνωστή η διαμάχη γύρω από το σωματικό βάρος και τις δραστικές δίαιτες: ενώ η απώλεια των περιττών κιλών κάνει καλό στην υγεία, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως αν τα κιλά επανέλθουν εκεί που ήταν μετά από μικρό χρονικό διάστημα, το αποτέλεσμα κάνει κακό στον οργανισμό. Έτσι υπάρχει η άποψη ότι είναι καλύτερα να μην κάνει κανείς δίαιτα αν είναι να ξανακερδίσει τα περιττά κιλά. Δεν συμφωνούν όμως όλοι με αυτήν την άποψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Οι δραστικές δίαιτες μπορεί να φαίνονται δελεαστικές προκειμένου να χαθεί γρήγορα το βάρος, αλλά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμόΤώρα, μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι οι διακυμάνσεις του σωματικού βάρους και άρα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτό το είδος μεταβλητότητας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες σε υγιή άτομα.

Οι δραστικές δίαιτες μπορεί να φαίνονται δελεαστικές προκειμένου να χαθεί γρήγορα το βάρος, αλλά μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό. Η απώλεια βάρους και στην συνέχεια η πρόσθεση βάρους μπορεί να θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο περιοδικό Circulation της American Heart Association.

Προκειμένου να μετρηθεί η πλήρης επίπτωση που μπορεί να έχει η  αυξομείωση του βάρους στην υγεία, ερευνητές του Catholic University, της Κορέας, εξέτασαν δεδομένα από 6.748.773 άτομα από το κορεατικό σύστημα εθνικής ασφάλισης υγείας. Τα άτομα που αξιολογήθηκαν ήταν γενικά υγιή και στην αρχή της μελέτης δεν υπέφεραν από διαβήτη, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ούτε είχαν προηγούμενα καρδιακά επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 2005 έως το 2012, οι ερευνητές παρακολούθησαν το βάρος των συμμετεχόντων, το σάκχαρο του αίματος, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Στο τέλος της μελέτης, 54.785 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 22.498 βίωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο και 21.452 καρδιακή προσβολή.

Όσοι είχαν αυξομειώσεις στο βάρος τους, στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, είχαν 127% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, 43% πιο πιθανό να έχουν καρδιακή προσβολή και 41% πιο πιθανό να έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εάν οι γιατροί εντοπίσουν οποιαδήποτε μεταβλητότητα, ίσως πρέπει να αξιολογήσουν τα διατροφικά πρότυπα των ασθενών τους καθώς και τις συνήθειες του τρόπου ζωής τους, είπαν οι ερευνητές. «Η προσπάθεια να σταθεροποιηθούν αυτές οι μετρήσεις μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσουν την υγεία τους» δήλωσε ο Δρ. Seung-Hwan Lee, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής ενδοκρινολογίας στο College of Medicine του Catholic University της Κορέας.

Αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης που δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί οι διακυμάνσεις στις μετρήσεις των συμμετεχόντων αύξησαν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης