Ζήσης Ψάλλας

Μετά από 10 χρόνια συνταγογράφησης, ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) ανέφερε το 2014 ότι η τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, οι γιατροί στις ΗΠΑ συνεχίζουν να συνταγογραφούν την ορμόνη σε άνδρες με καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια άρχισαν να εμφανίζονται το 2010», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Nancy Mordon από Dartmouth Institute of Health Policy and Clinical Practice, στο Νιου Χάμσαϊρ. 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι η τεστοστερόνη δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη, είπε η Mordon. «Οι γιατροί αποτελούν μέρος της εξίσωσης», πρόσθεσε. «Συνταγογραφούν προϊόντα σε μια γκρίζα ζώνη όπου η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι ασαφείς και σε έναν πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο. Η ουσία είναι ότι οι γιατροί πρέπει να κάνουν σε βάθος συζήτηση με τους ασθενείς τους».

Για τη νέα ανάλυση, η Mordon και οι συνάδελφοί της εξέτασαν ένα μεγάλο τυχαίο δείγμα δεδομένων που συλλέχθηκε μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και της 31ης Δεκεμβρίου 2016. Εξέτασαν χωριστά τις συνταγές τεστοστερόνης για τις εγκεκριμένες παθήσεις και εκείνες που ήταν εκτός ενδείξεων -στις περιπτώσεις δηλαδή που έχει συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία μιας πάθησης χωρίς να έχει εγκριθεί από τον FDA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση τεστοστερόνης ήταν σταθερά υψηλότερη για τους άνδρες με καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καρδιακές παθήσεις.

Καλύτερη λύση η δίαιτα και η άσκηση

Ο Δρ. Harry Fisch, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δεν εκπλήσσεται. Πρώτα απ’ όλα, είπε, οι άνδρες με καρδιαγγειακές παθήσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Επιπλέον, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι συχνά υπέρβαρα και τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη, είπε ο Fisch, κλινικός καθηγητής ουρολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. «Όσο μεγαλύτερη είναι η κοιλιά, τόσο μικρότερη είναι η τεστοστερόνη». Μια καλύτερη λύση για αυτούς τους άνδρες θα ήταν η διατροφή και η άσκηση, δήλωσε ο Fisch. «Αυτό θα μειώσει το λίπος της κοιλιάς».

Ο Fisch δήλωσε ότι ποτέ δεν χορηγεί τεστοστερόνη “εκτός ενδείξεων” για χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Πέρα από τα θέματα ασφάλειας, «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ποια συμπτώματα βελτιώνονται με την τεστοστερόνη», δήλωσε ο Fisch.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης