Η ανθρώπινη μύτη «σύμμαχος» εξιχνίασης εγκλημάτων

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 14:40
Η ανθρώπινη μύτη «σύμμαχος» εξιχνίασης εγκλημάτων
Μία νέα μέθοδο αναγνώρισης εγκληματιών ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Bath. Οι ερευνητές «σκάναραν» τις μύτες συγκεκριμένων ατόμων μέσω συστήματος τρισδιάστατης απεικόνισης και τις ομαδοποίησαν, ανάλογα με το σχήμα της άκρης τους, το προφίλ τους καθώς και την απόσταση των ματιών από αυτές.

Τελικά ανακάλυψαν έξι διαφορετικούς τύπους μύτης, συμπεριλαμβανομένης και της «ελληνικής», οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση ατόμων που τελούν υπό παρακολούθηση.

Οι επιστήμονες επέκριναν το γεγονός ότι -μέχρι σήμερα- η μύτη δεν είχε συμπεριληφθεί στον τομέα της Βιομετρικής, του ελέγχου δηλαδή διακριτών χαρακτηριστικών του συγκεκριμένων ατόμων (μέσα σε αυτούς κι εγκληματιών). «Τα αυτιά και τα μάτια έχουν διερευνηθεί σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο το στοιχείο της μύτης είναι παντελώς ανεξερεύνητο», δήλωσε ο δρ. Adrian Evans από το Πανεπιστήμιο του Bath.

Τόνισαν δε ότι όλα τα βιομετρικά στοιχεία έχουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, καθώς μπορούν να αλλοιωθούν με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η ίριδα του ματιού δεν μπορεί πάντα να αποτελεί έγκυρο στοιχείο, καθώς ο έλεγχός της μπορεί να εμποδιστεί από τα βλέφαρα ή την χρήση γυαλιών.

Η έρευνα βασίστηκε στα χαρακτηριστικά από τις μύτες 40 ατόμων, ενώ οι επιστήμονες επιθυμούν να συνεχίσουν τις μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα, προκειμένου να επικυρώσουν τα ευρήματά τους.

Πηγή: BBC NEWS

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010, 15:48