Ζήσης Ψάλλας

Τα άτομα με χρόνιες ασθένειες αναζητούν συχνά εναλλακτικούς τρόπους για να βοηθήσουν την κατάστασή τους και οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν διαφέρουν. Μερικοί επιμένουν ότι μια αντιφλεγμονώδη διατροφή μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα αυτής της αυτοάνοσης ασθένειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, πρήξιμο, δυσκαμψία και απώλεια λειτουργίας στις αρθρώσεις διαφέροντας από την οστεοαρθρίτιδα, την πιο κοινή αρθρίτιδα που αναπτύσσουν οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν.

Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες υπόσχονται βοήθεια στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Η Alissa Rumsey, διαιτολόγος της Νέας Υόρκης, αναφέρει στο Yahoo Lifestyle: «Η χρόνια φλεγμονή χαμηλής βαθμίδας έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των αλλεργιών, των αυτοάνοσων παθήσεων, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος και το κάπνισμα συμβάλλουν στη χρόνια φλεγμονή». Σε γενικές γραμμές, μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ωμέγα-3 λίπη και αντιοξειδωτικά είναι η καλύτερη άμυνα κατά της φλεγμονής, λέει η Rumsey.

Αλλά ενώ πολλές αντιφλεγμονώδεις δίαιτες έχουν παρόμοιους περιορισμούς στις τροφές, δεν είναι συνήθως μια προσέγγιση ίδια για όλους. «Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά στα ίδια τρόφιμα και χημικές ουσίες», δήλωσε η διαιτολόγος Sonya Angelone, εκπρόσωπος της Academy of Nutrition and Dietetics. «Ένα τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή σε ένα άτομο αλλά να μην αποτελεί πρόβλημα για κάποιον άλλον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τροφές που βοηθούν

Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες εστιάζουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, απαγορεύοντας τις τροφές που πιστεύεται ότι είναι φλεγμονώδεις. «Είναι καλύτερο για τους ανθρώπους να προσθέτουν τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ενώσεις και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας παράλληλα τα ραφιναρισμένα έλαια, τη ζάχαρη και τα trans λιπαρά», λέει η Angelone.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν την παραγωγή προ-φλεγμονωδών μορίων στο σώμα και διεγείρουν την παραγωγή αντιφλεγμονωδών ενώσεων που ονομάζονται εικοσανοειδή, λέει η Rumsey. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι γλυκοπατάτες, τα μούρα και τα κεράσια και οι ντομάτες. Οι ολόκληροι κόκκοι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, και συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών βιοδεικτών στο σώμα.

Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες έχουν ερευνηθεί σε μετα-αναλύσεις. Ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers αναφέρει τρόφιμα που πιστεύεται ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξέλιξης και των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων δαμάσκηνων, των βακκίνιων, των ροδιών, των δημητριακών, του τζίντζερ και της κουρκούμης.

Δεδομένου ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί σωματική φλεγμονή, φαίνεται ότι μια αντιφλεγμονώδης διατροφή θα ήταν μια καλή επιλογή θεραπείας. Ωστόσο, οι γιατροί εξακολουθούν να λένε ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσει τα συμβατικά φάρμακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης