Ζήσης Ψάλλας

Η προγραμματισμένη διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή του διαβήτη τύπου 2, γράφουν ερευνητές στο περιοδικό BMJ Case Reports.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους στις ΗΠΑ και στον Καναδά έχει διαβήτη τύπου 2, μια πάθηση που σχετίζεται με άλλες σοβαρές ασθένειες και πρόωρο θάνατο.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι καθοριστικές για τη διαχείριση της νόσου, αλλά από μόνες τους δεν μπορούν πάντοτε να ελέγχουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενώ η βαριατρική χειρουργική είναι μεν αποτελεσματική αλλά όχι ακίνδυνη, λένε οι συγγραφείς. Τα φάρμακα μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματα και να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των επιπλοκών αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν την πρόοδο της ασθένειας, προσθέτουν.

Τρεις άνδρες, ηλικίας μεταξύ 40 και 67 ετών, προσπάθησαν να προγραμματίσουν διαλείπουσα νηστεία για να διαπιστώσουν εάν θα μπορούσαν να διευκολύνουν τα συμπτώματά τους. Λάμβαναν διάφορα φάρμακα για να ελέγχουν την ασθένειά τους καθώς και καθημερινές δόσεις ινσουλίνης. Εκτός από διαβήτη τύπου 2, όλοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο από τους άντρες ακολούθησαν εναλλασσόμενες ημέρες νηστείας για πλήρη 24o, ενώ ο τρίτος νήστευε για τρεις ημέρες την εβδομάδα. Στις ημέρες της νηστείας τους επετράπη να πίνουν ποτά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως τσάι, καφέ, νερό ή ζωμό, και να τρώνε ένα βραδινό γεύμα πολύ λίγων θερμίδων.

Πριν ξεκινήσουν το πρόγραμμα νηστείας, παρακολούθησαν όλοι ένα 6ωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο διατροφής, το οποίο περιελάμβανε πληροφορίες για το πώς αναπτύσσεται ο διαβήτης και τον αντίκτυπό που έχει στο σώμα. Έμαθαν για την αντίσταση στην ινσουλίνη, το ρόλο της υγιεινής διατροφής και πώς να διαχειρίζονται το διαβήτη μέσω της δίαιτας, συμπεριλαμβανομένης της θεραπευτικής νηστείας.

Οι τρεις άνδρες ακολούθησαν το νέο πρόγραμμα διατροφής τους για περίπου 10 μήνες, και μετρήθηκε ξανά η γλυκόζη αίματος νηστείας, η μέση γλυκόζη αίματος (HbA1c), το βάρος τους και η περιφέρεια μέσης.

Και οι τρεις ήταν σε θέση να σταματήσουν να λαμβάνουν ινσουλίνη μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη του προγράμματος. Σε έναν από αυτούς, χρειάστηκαν μόνο πέντε ημέρες.

Δύο από τους άνδρες ήταν σε θέση να σταματήσουν να παίρνουν όλα τα άλλα διαβητικά φάρμακα, ενώ ο τρίτος διέκοψε τρία από τα τέσσερα φάρμακα που έπαιρνε. Όλοι έχασαν βάρος (κατά 10-18%) ενώ η ανατροφοδότηση ήταν θετική και κατάφεραν να τηρήσουν το πρόγραμμά τους χωρίς μεγάλη δυσκολία.

Αυτή είναι μια μελέτη που αναφέρεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις ανδρών. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να συναχθούν συμπεράσματα σχετικά με την ευρύτερη ή όχι επιτυχία της προσέγγισης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

«Η χρήση ενός θεραπευτικού καθεστώτος νηστείας για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι σχεδόν ανήκουστη», έγραψαν οι ερευνητές. «Αλλά δείχνει ότι τα σχήματα νηστείας 24 ωρών μπορούν να αντιστρέψουν ή να εξαλείψουν την ανάγκη για διαβητική φαρμακευτική αγωγή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης