Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχει μια σημαντική σχέση μεταξύ της ανόδου του λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και του επιπέδου δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια, σύμφωνα με μελέτη του Queen Mary University του Λονδίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Jonathan Kennedy δήλωσε: «Φαίνεται πιθανό ότι ο επιστημονικός λαϊκισμός οδηγείται από παρόμοια συναισθήματα με τον πολιτικό λαϊκισμό».

Τα ποσοστά εμβολιασμού του MMR στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν από το 92% το 1995 στο 79% το 2003

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «European Journal of Public Health», εξέτασε στοιχεία σε εθνικό επίπεδο από 14 ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα στοιχεία περιελάμβαναν το ποσοστό των ανθρώπων σε μια χώρα που ψήφισαν λαϊκιστικά κόμματα στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014 και το ποσοστό των ανθρώπων σε μια χώρα που πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι σημαντικά, ασφαλή ή αποτελεσματικά, σύμφωνα με δεδομένα του 2015.

Η ανάλυση έδειξε μια σημαντική θετική σχέση μεταξύ του ποσοστού των ανθρώπων σε μια χώρα που ψήφισε υπέρ των λαϊκιστικών κομμάτων και του ποσοστού που πιστεύουν ότι τα εμβόλια δεν είναι σημαντικά και αποτελεσματικά.

Στο άρθρο ο δρ Kennedy γράφει ότι η σύγχρονη διστακτικότητα του εμβολίου εντοπίζεται συνήθως στο άρθρο του Andrew Wakefield στο «Lancet »το 1998, που συνέδεσε το εμβόλιο της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (MMR) με τον αυτισμό.

Τα ποσοστά εμβολιασμού του MMR στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν από το 92% το 1995 στο 79% το 2003, αρκετά κάτω από το ποσοστό 95% που απαιτείται για την επίτευξη ανοσίας της κοινότητας. Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ιλαράς στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν από 56 το 1998 σε 1.370 το 2008.

Το άρθρο του Wakefield αποσύρθηκε, παρ’ όλα αυτά οι ιδέες του παραμένουν και παρατίθενται, και ως ένα σημείο αποτελούν την αιτία που η ιλαρά έχει αυξηθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν επιπλέον στοιχεία που υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ της ανόδου των λαϊκιστών πολιτικών κομμάτων στη Δυτική Ευρώπη και της αύξησης των επιπέδων διστακτικότητας απέναντι των εμβολίων, γράφει ο Kennedy.

Ιταλία και Γαλλία

Το πιο σημαντικό παράδειγμα είναι η Ιταλία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (5SM) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τη σχέση μεταξύ MMR και αυτισμού. Υποστηρίζεται ότι οι ανησυχίες αυτές προκάλεσαν την πτώση της κάλυψης εμβολιασμού MMR από το 90% το 2013 σε 85% το 2016 και οδήγησαν σε αύξηση των περιπτώσεων ιλαράς από 840 το 2016 σε 5.000 το 2017.

Η ανώτερη έδρα του ιταλικού κοινοβουλίου – υποστηριζόμενη από νεοεκλεγέντες εκπροσώπους του 5SM και της Λέγκα- ψήφισε έναν νόμο για την κατάργηση της νομοθεσίας που καθιστά τα εμβόλια υποχρεωτικά στα παιδιά που εγγράφονται σε κρατικά σχολεία.

Στη Γαλλία, το δεξιό Front National έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων και τους νόμους που καθιστούν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς κατά την παιδική ηλικία.

Περαιτέρω στην Αμερική, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με άτομα που κάνουν εκστρατεία κατά του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Wakefield, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις ιδέες τους. Για παράδειγμα, το 2014 έγραψε στο Twitter: «Το υγιές μικρό παιδί πηγαίνει στον γιατρό, παίρνει τεράστιες βολές πολλών εμβολίων, δεν αισθάνεται καλά και αλλάζει – ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Πολλές τέτοιες περιπτώσεις».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης