Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα έχουν νέα στοιχεία για τη μικροβιακή κατάσταση των μεταναστών και των προσφύγων μετά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell και μπορεί να δώσει μια εικόνα για μερικά από τα μεταβολικά ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βρήκαμε ότι οι μετανάστες αρχίζουν να χάνουν τα εγγενή τους μικρόβια σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ και στη συνέχεια αποκτούν βακτήρια που είναι πιο κοινά στους Αμερικανούς», λέει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Dan Knights, επιστήμονας υπολογιστών και ποσοτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Αλλά τα νέα μικρόβια δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν την απώλεια των ιθαγενών μικροβίων, έτσι είδαμε μια μεγάλη απώλεια της ποικιλομορφίας».

Η κατανάλωση περισσότερης δυτικής διατροφής έπαιξε ρόλο στην διατάραξη του μικροβιώματος Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι σε αναπτυσσόμενα έθνη έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ποικιλία βακτηριδίων στο μικροβίωμα του εντέρου τους, από ό, τι οι άνθρωποι που ζουν στις ΗΠΑ. «Αλλά ήταν εντυπωσιακό να δούμε αυτή την απώλεια της ποικιλομορφίας ότι πράγματι συμβαίνει σε ανθρώπους που μεταναστεύουν από αναπτυσσόμενα έθνη στις ΗΠΑ» είπε ο Knights.

Το μικροβίωμα σχετίζεται με την παχυσαρκία και οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει στους μετανάστες. Συνέκριναν το μικροβίωμα του εντέρου των ανθρώπων Hmong και Karen που ζουν στην Ταϊλάνδη και αυτών που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ. Επίσης συνέκριναν το μικροβίωμα των παιδιών τους με αυτό των Αμερικανόπουλων. Ειδικότερα, παρακολούθησαν μια ομάδα 19 προσφύγων Karen, καθώς μεταφέρθηκαν από την Ταϊλάνδη στις ΗΠΑ, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να παρακολουθήσουν τον τρόπο με τον οποίο το μικροβίωμά τους άλλαξε διαδοχικά τους πρώτους 6-9 μήνες τους στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεγαλύτερη παχυσαρκία

Διαπιστώθηκε ότι συνέβησαν σημαντικές αλλαγές γρήγορα στους πρώτους 6-9 μήνες στο δυτικό στέλεχος Bacteroides που άρχισε να εκτοπίζει το μη δυτικό βακτήριο Prevotella. Αυτή η δυτικοποίηση συνέχισε να συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας στις ΗΠΑ ενώ η συνολική μικροβιολογική ποικιλομορφία μειώθηκε όσο περισσότερο οι μετανάστες ζούσαν στις ΗΠΑ. Επίσης η δυτικοποίηση του μικροβιώματος συνδέθηκε με μεγαλύτερη παχυσαρκία.  

Τα αρχεία των τροφίμων των συμμετεχόντων έδειξαν ότι η κατανάλωση περισσότερης δυτικής διατροφής έπαιξε ρόλο στην διατάραξη του μικροβιώματος αλλά δεν μπορούσε να εξηγήσει όλες τις αλλαγές. Οι μεταβολές ήταν πιο έντονες στα παιδιά τους.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με σιγουριά γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο. θα μπορούσε να συμβαίνει με το που γεννιέται κανείς στις ΗΠΑ ή επειδή μεγαλώνει στο πλαίσιο μιας τυπικής διατροφής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης