Η έκθεση στον ήλιο επιβραδύνει την αύξηση του βάρους

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, 22:57
Η έκθεση στον ήλιο επιβραδύνει την αύξηση του βάρους
Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιβραδύνει την αύξηση του βάρους και την εμφάνιση των συμπτωμάτων διαβήτη τύπου 2, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε σε ποντίκια, αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC.

Επιστήμονες από το Εδιμβούργο, το Σαουθάμπτον και την Αυστραλία διαπιστώνουν στο άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Diabetes», ότι ποντίκια τα οποία είχαν ταΐσει και στη συνέχεια εξέθεσαν στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) κατανάλωσαν λιγότερη τροφή.

Η βιταμίνη D, η οποία παράγεται από τον οργανισμό με την έκθεσή του στον ήλιο, δεν φαίνεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στην αντίδραση των πειραματόζωων, επεσήμανε η μελέτη.

Πάντως, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η ηλιοφάνεια επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο και τον άνθρωπο. Τονίζουν, ακόμη, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να ερμηνεύονται με επιφυλακτικότητα, διότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια ζώα με σώμα που καλύπτεται από γούνα και δεν εκτίθενται συχνά σε έντονη ηλιοφάνεια.

Τα ποντίκια που συμμετείχαν στο πείραμα, όταν εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη και μη φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Οι επιδράσεις της θεραπείας με υπεριώδη ακτινοβολία συνδέονται με το νιτρικό οξείδιο, το οποίο απελευθερώνεται από το δέρμα ύστερα από την έκθεση στον ήλιο.

Όταν μια κρέμα που περιέχει αυτήν την ουσία εφαρμόζεται στο δέρμα των ποντικιών, έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Ο δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, λέκτορας Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε: «Γνωρίζουμε από επιδημιολογικές μελέτες ότι όσοι εκτίθενται στον ήλιο ζουν περισσότερα χρόνια απ’ όσους ζουν υπό σκιά. Μελέτες όπως αυτή μας βοηθούν να κατανοήσουμε με ποιον τρόπο μπορεί ο ήλιος να μας ωφελήσει. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο καρκίνος του δέρματος δεν είναι η μοναδική ασθένεια που μπορεί να επιφέρει τον θάνατο και ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την έκθεση στον ήλιο».

Η επικεφαλής της μελέτης δρ Σέλει Γκόρμαν του Ινστιτούτου για τα Παιδιά «Telethon» στο Περθ της δυτικής Αυστραλίας δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως η ηλιοφάνεια είναι σημαντικό στοιχείο ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

«Υποδηλώνουν (τα αποτελέσματα) ότι η τακτική έκθεση του δέρματος στον ήλιο, σε συνδυασμό με συστηματική σωματική άσκηση και υγιεινή διατροφή, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση της παχυσαρκίας στα παιδιά» προσθέτει.

Ωστόσο, ο δρ Κόλιν Μίτσι, παιδίατρος και πρόεδρος της επιτροπής διατροφής του Royal College of Paediatrics and Child Health, εξηγεί ότι είναι ήδη γνωστό πως η υπεριώδης ακτινοβολία έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό και συνδέεται με τις φλεγμονές, τις ενδορφίνες, την κακοήθεια και τον μηχανισμό των στεροειδών ορμονών, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί έκπληξη πως αυτό το είδος ακτινοβολίας μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το «μεταβολικό σύνδρομο και την παχυσαρκία».

«Εγείρει σημαντικά ερωτήματα για εμάς τους ανθρώπους: είναι η επίδραση ίδια στα παιδιά μας και σε εμάς κι αν ναι, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και στην αποφυγή της λήψης υπερβολικής ποσότητας φαρμάκων; Ενδεχομένως αυτό που χρειάζεται να είναι λίγος ήλιος» υποστηρίζει ο Μίτσι.

Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2014, 22:57