Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες κάποιου να κρυολογήσει αυξάνονται σημαντικά, αν κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κίνδυνος τριπλασιαζόταν συγκριτικά με τα άτομα που κοιμόντουσαν οκτώ ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ.

Η έλλειψη ύπνου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην καταπολεμούνται οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα έγινε σε 153 υγιείς γυναίκες και άνδρες, 37 ετών κατά μέσο όρο, οι οποίοι ερωτήθηκαν για τις συνήθειες τους στον ύπνο σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν και πήραν ρινικές σταγόνες που περιείχαν ένα ρινοϊό, ο οποίος προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Στη συνέχεια, ανέφεραν οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα της νόσου και οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα βλέννας από τις ρινικές κοιλότητες.

Μετά από 28 ημέρες έκθεσης στον ιό, ελήφθησαν και δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή, προκειμένου να ελεγχθεί αν είχαν αναπτυχθεί αντισώματα για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο λιγότερο κοιμόταν ο εθελοντής, τόσο πιθανότερο ήταν να εκδηλώσει το κρυολόγημα.

Επίσης, η ποιότητα του ύπνου αποδείχτηκε εξίσου σημαντική. Οι εθελοντές που κοιμόντουσαν πάνω από το 92% του χρόνου που περνούσαν στο κρεβάτι, είχαν πεντέμισι φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν, συγκριτικά με αυτούς που κοιμόντουσαν τουλάχιστον το 98%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης