Ζήσης Ψάλλας

Οι συμπληρωματικές και εναλλακτικές προσεγγίσεις της ιατρικής μπορεί να βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της ψωρίασης, σύμφωνα με μια ανασκόπηση. Κατά τους ερευνητές, τέτοιες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν βελονισμό, διαλογισμό και φυτικά συστατικά όπως η κουρκουμίνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παχύ ξηρό δέρμα και η φαγούρα αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ψωρίασης. Η φλεγμονώδης αυτή κατάσταση του δέρματος μπορεί να επιδεινωθεί με την έκθεση στο στρες, το κρύο και τις μολύνσεις. Τα συμπτώματα μειώνουν τοπικές αλοιφές και φάρμακα ενώ σχεδόν οι μισοί ασθενείς χρησιμοποιούν τη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική για να βοηθηθούν. Η έρευνα μέχρι σήμερα δεν έδωσε σαφή εικόνα για τις προσεγγίσεις που θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικότερες, σημειώνουν οι ερευνητές στο JAMA Dermatology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 60 μελέτες μιας ευρείας ποικιλίας συμπληρωματικών και εναλλακτικών προσεγγίσεων για την ανακούφιση της ψωρίασης. Ενώ οι μελέτες αυτές ήταν πολύ διαφορετικές όσον αφορά την ποιότητα, το σχεδιασμό και τα αποτελέσματα, υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον ορισμένες παρεμβάσεις συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής μπορεί να βοηθήσουν κάποια άτομα με ψωρίαση να αισθάνονται καλύτερα, σύμφωνα με την Δρ. Alexandra Price, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, στη Φλόριντα, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

«Ορισμένες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες ιατρικής, όπως το indigo naturalis, η κουρκουμίνη, τα ιχθυέλαια, ο διαλογισμός, ο βελονισμός και οι δίαιτες υγιεινής διατροφής, έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για την ψωρίαση σε ορισμένες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, αν και τα ιχθυέλαια είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα» ανέφερε η Price. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι οι ασθενείς πρέπει να είναι προσεκτικοί. «Ενώ υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες διαθέσιμες, μόνο λίγες από αυτές έχουν μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές». Επιπλέον, ακόμη και όταν έχουν γίνει μελέτες, τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι οριστικά. Επίσης, οι ποικιλίες κουρκουμίνης και του indigo naturalis που ήταν αποτελεσματικές στις κλινικές δοκιμές δεν είναι ευρέως διαθέσιμες στην αγορά. Αυτό σημαίνει πως όταν οι ασθενείς αγοράζουν αυτά τα προϊόντα, ενδέχεται να λάβουν μη δοκιμασμένες ποικιλίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιχθυέλαιο, η πιο συνηθισμένη εναλλακτική θεραπεία για την ψωρίαση, υπήρξε αποτελεσματικό σε μερικές μελέτες αλλά όχι σε άλλες, καθιστώντας ασαφές πόσο βοηθάει. Στην τρέχουσα ανασκόπηση, το ιχθυέλαιο δεν έδειξε ουσιαστικές βελτιώσεις στην ψωρίαση σε 12 κλινικές μελέτες που χρησιμοποίησαν εικονικό φάρμακο. Άλλοι, λιγότερο αυστηροί τύποι μελετών έδειξαν ότι το ιχθυέλαιο συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

«Οι παραδοσιακές θεραπείες για την ψωρίαση, όπως τα τοπικά κορτικοστεροειδή, τα τοπικά ανάλογα της βιταμίνης D, τα ρετινοειδή και οι βιολογικές θεραπείες, έχουν σήμερα τα περισσότερα δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση τους και συνεπώς θα πρέπει να παραμείνουν οι πρώτες θεραπείες για την ψωρίαση», συμβούλεψε η Price.

«Όταν οι ασθενείς επιθυμούν να διερευνήσουν άλλες επιλογές, θα πρέπει να εξετάσουν το σχετικό κίνδυνο», δήλωσε ο Δρ. Steve Xu από το Northwestern University Feinberg School of Medicine, στο Σικάγο, o οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Με τοπικά και από του στόματος συμπληρωματικά και εναλλακτικά φάρμακα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα βλάβης από ανεπιθύμητες ενέργειες, μικρότερες κλινικές ενδείξεις αποτελεσματικότητας και ασαφείς διαδικασίες παρασκευής για την καθαρότητα και τη συνοχή των συστατικών» είπε ο Xu. Αλλά συμπλήρωσε: «Αν λειτουργήσει για τον ασθενή μου και αισθάνεται ότι αποκομίζει όφελος από αυτό, ποιος είμαι εγώ για να τον αποθαρρύνω ή να το αρνηθώ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης