Ζήσης Ψάλλας

Ο χαλκός σκοτώνει τα βακτήρια και για τον ανοσοβιολόγο Michael Johnson του Πανεπιστημίου της Αριζόνα αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω. Παρέχει ενδείξεις για το πώς μπορεί να δημιουργηθούν αντιβιοτικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από το βακτήριο S. pneumoniae, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, των λοιμώξεων του αφτιού και της μηνιγγίτιδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται και αυτό δεν είναι βιώσιμο

Ο Johnson, επίκουρος καθηγητής ανοσοβιολογίας, χρησιμοποιεί μια επιχορήγηση ύψους 1,9 εκατ. δολαρίων από το Εθνικό Ινστιτούτο Γενικών Ιατρικών Επιστημών για να διερευνήσει εάν ο χαλκός θα μπορούσε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο για την επόμενη γενιά αντιβιοτικών.

Το βακτήριο Streptococcus pneumoniae σκοτώνει 1,5 εκατ. ανθρώπους ετησίως και οι μισοί από αυτούς είναι κάτω των 5 ετών. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβόλιο που καλύπτει το 25% των στελεχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, έχει νόημα να διερευνηθούν τρόποι ώστε να χρησιμοποιηθεί ο χαλκός στα αντιβιοτικά. Οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και καιρό τον χαλκό ως αντιβακτηριακό με διάφορους τρόπους – για παράδειγμα αποθηκεύοντας τρόφιμα σε χάλκινα δοχεία. Στα νοσοκομεία, οι χάλκινες επιφάνειες, όπως τα πόμολα, χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Άρα, γιατί όχι και χάπια χαλκού; Ωστόσο, λίγα πράγματα στον κυτταρικό κόσμο είναι πάντα τόσο απλά.

Αντίσταση στα αντιβιοτικά

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην έχουν πλήρη κατανόηση του πώς ο χαλκός είναι τοξικός στα βακτηρίδια, και, για να το καταλάβουν, πρέπει να γνωρίζουν πώς ακριβώς τα βακτηρίδια προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν.

Ο Johnson εστιάζει την τελευταία του μελέτη στην πρωτεΐνη CopY, η οποία ανιχνεύει τον χαλκό. «Εάν μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργεί η CopY, τότε μπορούμε να κάνουμε μια στοχευμένη θεραπεία» λέει ο Johnson.

«Αντιμετωπίζουμε όλο και λιγότερα αντιβιοτικά. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται και αυτό δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτήν την τάση και να βρούμε περισσότερα πράγματα που θα σκοτώσουν τα ανθεκτικά στα βακτήρια» προσθέτει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης