Οι φράουλες μειώνουν τη χοληστερίνη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 14:49
Οι φράουλες μειώνουν τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, λίγες φράουλες την ημέρα μπορεί να ελαττώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσουν και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο. Με τον όρο αυτό, περιγράφεται το να έχει κανείς ταυτοχρόνως τρεις ή περισσότερους παράγοντες που υπονομεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:

1.Κοιλιακή παχυσαρκία

Όταν η περίμετρος της μέσης είναι μεγαλύτερη από 102 εκατοστά για τους άνδρες ή 88 εκατοστά για τις γυναίκες.

2.Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Όταν η «μεγάλη» (συστολική) πίεση είναι μεγαλύτερη από 130 mmHg και η «μικρή» (διαστολική) πίεση μεγαλύτερη από 85 mmHg.

3.Αυξημένα τριγλυκερίδια

Όταν τα τριγλυκερίδια είναι υψηλότερα από 150 mg/dL (όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός).

4.Χαμηλά επίπεδα «καλής» (ΗDL) χοληστερόλης

Όταν τα επίπεδα της ΗDL είναι μικρότερα από 40 mg/dL για τους άνδρες ή μικρότερα από 50 mg/dL για τις γυναίκες.

5.Αυξημένο σάκχαρο αίματος

Όταν τα επίπεδα σακχάρου είναι υψηλότερα από 100 mg/dL (όταν ο εξεταζόμενος είναι νηστικός).

Στη νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, οι εθελοντές έπιναν καθημερινά τέσσερα φλιτζάνια από ένα ρόφημα που περιείχε 50 γραμμάρια κατεψυγμένες φράουλες και νερό ή έτρωγαν τρία φλιτζάνια φρέσκιες φράουλες.

Έπειτα από δύο μήνες, η χοληστερόλη τους είχε μειωθεί κατά 10%, ενώ σχεδόν διπλάσια ήταν η μείωση σε μία ουσία (VCAM-1) που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα οφέλη από τις φράουλες προέρχονται από το ελλαγικό οξύ που περιέχουν – μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010, 14:49