Η φτώχεια βλάπτει και την στοματική υγεία

Η φτώχεια βλάπτει και την στοματική υγεία
Η επιβάρυνση των στοματικών νοσημάτων είναι μεγαλύτερη μεταξύ των φτωχών και μειονεκτούντων πληθυσμιακών ομάδων. Όλα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Συνέντευξη τύπου με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας που φέτος έχει ως σύνθημα «Μια ζωή χαμόγελο» παρέθεσε ο Οδοντιατρικός Συλλόγους Θεσσαλονίκης .

«Οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες υφίστανται μεγαλύτερη επιβάρυνση, ενώ παράλληλα, έχουν περισσότερο περιορισμένη πρόσβαση στην ενδεικνυόμενη περίθαλψη». Mια παραμορφωτική γαγγραινώδης ασθένεια που πλήττει, κυρίως, νεαρά παιδιά στην υπο-Σαχάριο Αφρική είναι αποτέλεσμα ακραίας φτώχειας, κακής υγιεινής, υποσιτισμού, όπως και μειωμένης ανοσίας και άλλων παραγόντων και το 90% των παιδιά που πάσχουν από αυτήν δεν λαμβάνουν περίθαλψη και έχουν περιορισμένες πιθανότητες επιβίωσης». Δείγμα κι αυτό ότι η υγεία σε πολλές των περιπτώσεων αποτελεί προνόμιο κι όχι αυτονόητο δικαίωμα

Την στιγμή μάλιστα που οι στοματικές παθήσεις είναι οι πιο συχνές παθήσεις των ανθρώπων. Στο πλαίσιο της πρόσφατης διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν.

Εξ αιτίας των στοματικών νοσημάτων χάνονται εκατομμύρια ημέρες από την εργασία και το σχολείο. Το 1996, τα στοματικά νοσήματα είχαν ως αποτέλεσμα 2,4 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από την εργασία και 1,6 εκατομμύρια χαμένες ημέρες από το σχολείο μόνο στις ΗΠΑ. Στην Ταϊλάνδη, τα οδοντιατρικά προβλήματα είχαν ως αποτέλεσμα 1.900 χαμένες σχολικές ώρες ανά 1.000 παιδιά, το 2008.

Πηγή: govastileto.gr 

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, 04:39