Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Virginia δείχνει ότι η εξασθένιση των πνευματικών ικανοτήτων αρχίζει στην ηλικία των 27 ετών, έχοντας φτάσει στο μέγιστο σημείο της στα 22.

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι η συλλογιστική, η ταχύτητα σκέψης και η οπτικοποίηση χώρου εξασθενούν λίγο πριν την ηλικία των 30. Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε 2.000 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 18 έως 60 ετών και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neurobiology of Aging».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν πάζλ ή να ανακαλέσουν λέξεις και λεπτομέρειες ιστοριών. Οι ίδιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται ήδη από τους γιατρούς για να εντοπίσουν σημάδια άνοιας. Σε 9 από 12 εξετάσεις, η ηλικία κατά την οποία η απόδοση ήταν υψηλότερη ήταν τα 22 έτη κατά μέσον όρο.

Η πρώτη ηλικία στην οποία φάνηκε έκπτωση ήταν τα 27 έτη, σε εξέταση ταχύτητας εγκεφάλου, συλλογισμού και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

Η μνήμη δεν επηρεαζόταν μέχρι την ηλικία των 37, κατά μέσον όρο, ενώ ικανότητες βασισμένες σε γνώση όπως επίδοση σε τεστ λεξιλογίου ή γενικών γνώσεων αυξάνονταν μέχρι την ηλικία των 60. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη κατανόηση της έκπτωσης των ικανοτήτων του υγιούς εγκεφάλου θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην καλύτερη γνώση της διαδικασίας που συντελείται σε σοβαρές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης