Η γήρανση ξεκινά στα... 27

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009, 13:07
Η γήρανση ξεκινά στα... 27

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Virginia δείχνει ότι η εξασθένιση των πνευματικών ικανοτήτων αρχίζει στην ηλικία των 27 ετών, έχοντας φτάσει στο μέγιστο σημείο της στα 22.

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι η συλλογιστική, η ταχύτητα σκέψης και η οπτικοποίηση χώρου εξασθενούν λίγο πριν την ηλικία των 30. Η έρευνα διήρκεσε 7 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σε 2.000 υγιείς ανθρώπους ηλικίας 18 έως 60 ετών και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Neurobiology of Aging».

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν πάζλ ή να ανακαλέσουν λέξεις και λεπτομέρειες ιστοριών. Οι ίδιες εξετάσεις χρησιμοποιούνται ήδη από τους γιατρούς για να εντοπίσουν σημάδια άνοιας. Σε 9 από 12 εξετάσεις, η ηλικία κατά την οποία η απόδοση ήταν υψηλότερη ήταν τα 22 έτη κατά μέσον όρο.

Η πρώτη ηλικία στην οποία φάνηκε έκπτωση ήταν τα 27 έτη, σε εξέταση ταχύτητας εγκεφάλου, συλλογισμού και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων.

Η μνήμη δεν επηρεαζόταν μέχρι την ηλικία των 37, κατά μέσον όρο, ενώ ικανότητες βασισμένες σε γνώση όπως επίδοση σε τεστ λεξιλογίου ή γενικών γνώσεων αυξάνονταν μέχρι την ηλικία των 60. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μεγαλύτερη κατανόηση της έκπτωσης των ικανοτήτων του υγιούς εγκεφάλου θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην καλύτερη γνώση της διαδικασίας που συντελείται σε σοβαρές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009, 13:07