Αρνητικές επιπτώσεις και στη σιλουέτα φαίνεται ότι έχει η οικονομική κρίση, καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα ποσοστά αύξησης του σωματικού βάρους άνω του φυσιολογικού και τα ποσοστά παχυσαρκίας, έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία έως και κατά 50%. Οι ειδικοί, που κρούουν τον κώδωνα ειδικά για τα παιδιά, υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή “πηγάζει” από την οικονομική κρίση.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα νέας πανελλήνιας μελέτης, σε παιδιά ηλικίας 8 και 10 ετών, που διεξήχθη αρχές του 2012, το 36% των αγοριών Β’ τάξης Δημοτικού και το 37% των κοριτσιών είχε βάρος άνω του φυσιολογικού και τα αποτελέσματα είναι πιο ανησυχητικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στην Δ’ τάξη του Δημοτικού, παρατηρείται μεγαλύτερη αύξηση της παχυσαρκίας, με το 44% των αγοριών και το 41% των κοριτσιών, να έχει βάρος άνω του φυσιολογικού. Ενώ, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα περίπου το 40% των παχύσαρκων παιδιών και το 70% των παχύσαρκων εφήβων, παραμένουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες, με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Μάλιστα, σε βάθος δεκαετίας, τα ευρήματα μελετών αποκαλύπτουν σημαντική αυξητική τάση των ποσοστών παχυσαρκίας και του σωματικού βάρους άνω του φυσιολογικού, που αγγίζει το 50% και σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό σχετίζεται αφενός με την έλλειψη άσκησης, αφετέρου με την οικονομική κρίση.

«Η έλλειψη άσκησης, σε συνδυασμό με τη θερμιδογόνο φθηνή διατροφή των τελευταίων ετών, οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Εβδομάδα Παχυσαρκίας (19 έως 26 Οκτωβρίου), ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), κ. Ευθύμιος Καπάνταης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε, δε, ότι στο σχολείο δεν αποδίδεται η δέουσα σημασία στη σωματική άσκηση, παρόλο που το 98% των σχολείων της χώρας παρέχουν χώρους άθλησης, με το 65% των σχολείων να αφιερώνουν μόνο 2 ώρες εβδομαδιαίως για να ασκηθούν οι μαθητές.

Η τάση προς παχυσαρκία, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, διατυπώθηκε για πρώτη φορά επιστημονικά το 2005 ως «το παράδοξο της πείνας με παχυσαρκία», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΙΕΠ, κ. Αντώνης Αλαβέρας, που επισήμανε τους στενούς δεσμούς μεταξύ του χαμηλού οικονομικού επιπέδου και της παχυσαρκίας σε αναπτυγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα.

«Το ποσοστό παχυσαρκίας των φτωχών είναι μεγαλύτερο από αυτό των μη φτωχών, και το εντυπωσιακότερο είναι ότι ακόμα και στους άστεγους το ποσοστό παχυσαρκίας είναι παρόμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού», ανέφερε ο κ. Αλαβέρας.

Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η οικονομική κρίση οδηγεί σε παχυσαρκία, βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση, οι ειδικοί πιθανολογούν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν οι τιμές των τροφίμων, οι οποίες πριμοδοτούν τις πλούσιες σε θερμίδες τροφές, η εναλλασσόμενη πείνα με υπερφαγία, η τροφική ανασφάλεια, η έλλειψη διαπαιδαγώγησης και σωστών πρακτικών διατροφής, η φτηνή ψυχαγωγία με την τηλεόραση στο σπίτι και το στρες της οικονομικής εξαθλίωσης.

Η ΕΙΕΠ, που τονίζει ότι η παχυσαρκία εξελίσσεται σε μείζονα απειλή για την ατομική και τη δημόσια υγεία, έχει διοργανώσει εκδηλώσεις, με αφορμή την Εβδομάδα Παχυσαρκίας, σε μεγάλους δήμους της Αττικής, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, θα προσφέρει δωρεάν διαιτολογική παρακολούθηση για 6 μήνες.

Ειδικοί επιστήμονες θα βρίσκονται το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Γέρακα, στις 10.00 π.μ., την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Καλλιθέας στις 9.30 π.μ., στις 21 Οκτωβρίου στο Κέντρο Νεότητας στο Χαλάνδρι στις 18.00 μ.μ., στις 22 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 9.00 π.μ. και στις 24 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου στις 18.30 μ.μ..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης