Η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων ευνοεί το αδυνάτισμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, 11:09
Η καθημερινή κατανάλωση οσπρίων ευνοεί το αδυνάτισμα
Οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια και ο αρακάς μπορεί να είναι το «κλειδί» για επιτυχημένο αδυνάτισμα, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η κατανάλωση οσπρίων προκαλεί παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού της πείνας, με αποτέλεσμα να ευνοεί τελικά το αδυνάτισμα.

Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Κέντρο Κλινικής Διατροφής & Τροποποίησης Παραγόντων Κινδύνου (CNRFMC) του Νοσοκομείου St. Michael’s στο Τορόντο του Καναδά, οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά μεταξύ τους τα ευρήματα εννέα προγενέστερων κλινικών μελετών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Obesity» ο δρ Τζον Σίβενπαϊπερ και οι συνεργάτες του, οι εθελοντές που καταναλώνουν καθημερινά μία μερίδα φασόλια, αρακά, ρεβίθια ή φακές αισθάνονταν κατά 31% πιο χορτασμένοι απ’ ό,τι όσοι τρώνε άλλα φαγητά.

Η ιδεώδης ποσότητα οσπρίων που καθημερινά πρέπει να καταναλώνεται για απώλεια των περιττών κιλών είναι 160 γραμμάρια ή σχεδόν ένα φλιτζάνι, είπε ο δρ Σίβενπαϊπερ.

Ωστόσο, ούτε καν ο ένας στους δέκα ενήλικες δεν τρώει κάθε μέρα όσπρια - οι περισσότεροι περιορίζονται σε ένα φλιτζάνι την εβδομάδα.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι περισσότερο από το 90% των προγραμμάτων αδυνατίσματος αποτυγχάνει, εξαιτίας της πείνας και της λαχτάρας για φαγητό που νιώθουν οι ασθενείς.

Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ανακόψει η κατανάλωση τροφίμων που «κόβουν» σε μεγάλο βαθμό την όρεξη - και τα όσπρια είναι ένα τέτοιο τρόφιμο, καταλήγουν.

Τα όσπρια αποτελούν θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών, ενώ η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα.

Για μέγιστα οφέλη, οι ειδικοί συνιστούν να τα τρώμε με ωμό ελαιόλαδο (να προστίθεται στο πιάτο και όχι κατά το μαγείρεμα).

Πηγή: healthierworld.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014, 11:09