Υποφέρετε από ημικρανίες; Τότε γρήγορα στον …καρδιολόγο! Ναι καλά διαβάζετε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητών του College of Medicine στο Μπρονξ, άνθρωποι που υποφέρουν από ημικρανίες ίσως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Αν και ο κίνδυνος είναι μικρός, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με ημικρανίες είχαν διπλάσιες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή, και ασθενείς που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για καρδιακή προσβολή σε σχέση με άλλους. Επιπλέον η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άτομα που υποφέρουν από ημικρανίες είναι περισσότερο πιθανό να έχουν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη. Αυτές οι καταστάσεις εξηγούν ως ένα βαθμό, τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ερευνητής Marcelo E. Bigal, από το Albert Einstein College of Medicine, δήλωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν ακόμα ένα λόγο για να μειώσουν οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανία άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και παχυσαρκία.

Ωστόσο, ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη προϋπάρχοντες παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ασθενείς με ημικρανίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, ή για ενδείξεις περιφερικής αρτηριακής νόσου.

Η έρευνα συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια σε 6.102 ανθρώπους με ημικρανία και ομάδας ελέγχου 5.243 ανθρώπων χωρίς πονοκέφαλο που ρωτήθηκαν σχετικά με την υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Neurology», έδειξαν ότι ποσοστό 4,1% ανθρώπων που εμφάνιζαν ημικρανίες υπέστησαν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με ποσοστό 1,9% των υπόλοιπων. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ήταν σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερος σε ανθρώπους που εμφάνιζαν ημικρανία με αύρα σε σύγκριση με ανθρώπους χωρίς ημικρανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης