Ζήσης Ψάλλας

Βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να εκκαθαρίσει τα γηρασμένα κύτταρα του οργανισμού, αυτά που δεν μπορούν να διαιρεθούν πια ούτε να πεθάνουν και είναι ανίκανα να εκτελέσουν τις λειτουργίες ενός νέου κυττάρου (αποκαλούνται και κύτταρα-ζόμπι), οι επιστήμονες συνέβαλαν στην αποκατάσταση νεανικών χαρακτηριστικών. Η μελέτη έγινε σε ποντίκια αλλά πιθανότατα ισχύει σε κάθε θηλαστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι το όνειρο της νεότητας θα μπορούσε να είναι εφικτό στο μέλλον, τουλάχιστον εν μέρει. Τα αποτελέσματα της έρευνας, υπό την ηγεσία των καθηγητών Valery Krizhanovsky και Yossi Ovadya από το τμήμα μοριακής κυτταροβιολογίας του Weizmann Institute, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications.

Η μελέτη άρχισε με μια έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα εμπλέκεται σε μια κρίσιμη δραστηριότητα: την εκκαθάριση των φθαρμένων και γηρασμένων κύτταρα (senescent cells) τα οποία δεν είναι εντελώς νεκρά και προκαλούν προβλήματα στο σώμα. Τα κύτταρα αυτά έχουν απολέσει τη λειτουργία τους ή έχουν ανεπανόρθωτες βλάβες και εμπλέκονται σε ασθένειες της γήρανσης προωθώντας τη φλεγμονή.

Το ανοσοποιητικό εκκαθαρίζει αυτά τα κύτταρα αλλά όχι πάντα σε ικανοποιητικό βαθμό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια στα οποία έλειπε ένα κρίσιμο γονίδιο για αυτή την ανοσολογική δραστηριότητα. Στα δύο χρόνια (ηλικιωμένα ποντίκια), τα σώματα των ποντικών είχαν μεγαλύτερη συσσώρευση γηρασμένων κυττάρων σε σύγκριση με τα ποντίκια στα οποία το γονίδιο ήταν άθικτο. Τα ποντίκια στα οποία έλειπε το γονίδιο υπέφεραν από χρόνια φλεγμονή ενώ διάφορες λειτουργίες στο σώμα τους μειώθηκαν. Φαίνονταν επίσης πιο γηρασμένα και πέθαναν νωρίτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

θεραπείες αντι-γήρανσης

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια ένα φάρμακο αναστέλλοντας τη λειτουργία ορισμένων πρωτεϊνών που βοηθούν τα γηράσκοντα κύτταρα να επιβιώσουν, για να δουν αν αυτό θα συνέβαλλε στην απομάκρυνσή τους. Τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά καλά στο φάρμακο. Οι εξετάσεις αίματος και οι δοκιμές δραστηριότητας εμφάνισαν βελτίωση και οι ιστοί τους φαινόταν να είναι πολύ πιο κοντά σε εκείνους των νεαρών ποντικών.

Οι επιστήμονες καταμέτρησαν τα γηρασμένα κύτταρα, βρίσκοντας ότι λιγότερα από αυτά παρέμειναν στο σώμα των ποντικών που έλαβαν τη θεραπεία. Όταν έψαξαν για σημάδια φλεγμονής, διαπίστωσαν ότι και αυτά ήταν σημαντικά χαμηλότερα. Οι ποντικοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το φάρμακο ήταν πιο δραστήριοι και η μέση διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε.

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να συνεχίσουν να διερευνούν τρόπους που ωθούν το ανθρώπινο σώμα να απομακρύνει τα παλιά γηρασμένα κύτταρα, ιδίως ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να κάνει αυτή τη δουλειά. Εάν οι μελλοντικοί πειραματισμοί αποδείξουν αυτές τις θεωρίες ως σωστές, θα μπορούσαν θα δημιουργούν θεραπείες «αντι-γήρανσης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης