Γύρω στα 250.000 παιδιά παγκοσμίως, πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου. Μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία. Ετησίως στη χώρα μας καταγράφονται γύρω στα 300 περιστατικά, εκ των οποίων περίπου τα 210 θα θεραπευτούν.

Το eimaimaia.gr εξηγεί σε άρθρο του με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου που έχει καθιερωθεί για τις 15 Φεβρουαρίου.: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιοί είναι οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση λευχαιμίας κατά την παιδική ηλικία;

Η λευχαιμία στα παιδιά δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως με τι σχετίζεται. Ωστόσο, υπάρχουν παράγοντες που δείχνουν μια αυξημένη πιθανότητα, μια προδιάθεση για τη νόσο και αυτοί είναι:

-Παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Γενετικοί παράγοντες. Παιδιά με σύνδρομο Down ή με την κληρονομικού τύπου αναιμία Fanconi και άλλα ακόμα κληρονομικά σύνδρομα, είναι πιθανότερο να διαγνωστούν με λευχαιμία.

-Περιβαλλοντικοί παράγοντες. Ως περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν κατηγορηθεί η έκθεση σε υψηλή δόση ακτινοβολίας, ήδη από την εμβρυική ζωή, αλλά και η χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ως θεραπεία σε άλλου τύπου καρκίνο.

-Χορήγηση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Τα παιδιά που για διάφορους λόγους έχουν λάβει φαρμακευτική αγωγή για να κατασταλεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχουν αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη λευχαιμίας.

Γιατί τα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

Το 2016 μεγάλη έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου, μεταξύ τους και ομάδα έγκριτων ελλήνων επιστημόνων. Η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε και συνδύασε τα δεδομένα 13 άλλων ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στον Καναδά, στην Κόστα Ρίκα, στην Αίγυπτο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Νέα Ζηλανδία και στην Ελλάδα και αφορούσε σε γεννήσεις κατά τα έτη 1970-2013.

Το βασικό συμπεράσμα στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή είχαν στατιστικά σημαντική πιθανότητα εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας κατα την παιδική ηλικία. Τα αποτελέσματα για την επείγουσα καισαρική τομή, αν και ήταν αυξημένα σε σχέση με εκείνα των παιδιών που γεννήθηκαν φυσιολογικά, δεν ήταν στατιστικά σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η συσχέτιση της λευχαιμίας με την καισαρική τομή δεν έχει να κάνει με το χειρουργείο καθαυτό, αλλά με το γεγονός ότι το παιδί γεννιέται πριν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό κατά πάσα πιθανότητα σχετίζεται με την κακή προσαρμογή του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού λόγω της μη έκθεσής του στο στρες του τοκετού. Στις περιπτώσεις που ο τοκετός ξεκινά αυθόρμητα, το έμβρυο είναι αυτό που δίνει το “σύνθημα” ότι τα συστήματά του έχουν ωριμάσει επαρκώς και είναι έτοιμο για την εξωμήτρια ζωή. Αντίθετα το παιδί το οποίο γεννιέται με προγραμματισμένη καισαρική τομή δεν έχει εκτεθεί, μεταξύ άλλων και στα επίπεδα κορτιζόλης που του είναι απαραίτητα για την μετέπειτα ζωή του.

Εν κατακλείδι, η ενημέρωση και η προετοιμασία των ζευγαριών σε σεμινάρια προετοιμασίας γονεϊκότητας, η σωστή διατροφή των παιδιών και η μείωση της έκθεσης τους σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες θα μειώσει τα ποσοστά παιδικού καρκίνου και εν προκειμένω την παιδική λευχαιμία.

Πηγή: eimaimaia.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης