Οι μεγαλύτεροι αντέχουν περισσότερο το μεθύσι

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 09:07
Οι μεγαλύτεροι αντέχουν περισσότερο το μεθύσι
Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν λιγότερους πονοκεφάλους και άλλα άσχημα συμπτώματα (hangover), σε σχέση με τους νέους, την επόμενη μέρα ύστερα από μια νύχτα μεθυσιού, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κλινικής έρευνας για θέματα αλκοολισμού «Alcoholism: Clinical & Experimental Research», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 52.000 ανθρώπους, ηλικίας 18 έως 94 ετών, όσον αφορά στο πώς ένιωθαν (πονοκέφαλοι, ζαλάδα, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία κ.ά.) μετά την κατανάλωση πάνω από πέντε διαδοχικών αλκοολούχων ποτών.

Η μελέτη έδειξε ότι η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μετά το μεθύσι μειώνεται με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κάποιος, τόσο λιγότερο άσχημα αισθάνεται, αφού «τα κοπάνησε» το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, η πιθανότητα να νιώθει «hangover» ένας άνδρας 18 έως 29 ετών είναι 11 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με κάποιον πάνω από τα 60 του, ενώ για τις γυναίκες η αντίστοιχη πιθανότητα είναι οκτώ φορές πιο μεγάλη.

Επίσης, η γκάμα των συμπτωμάτων μετά το μεθύσι ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. Όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αναφέρει λιγότερα συμπτώματα από ό,τι ένας νέος. Περίπου το 10% των ανδρών και το 21% των γυναικών ηλικίας 18 - 29 ετών ανέφεραν ότι ένιωθαν ναυτία μετά την αλκοολική κραιπάλη, έναντι ποσοστού μόλις 1,5% των ανδρών και 3% των γυναικών άνω των 60 ετών.

Πάντως, οι νεότεροι τείνουν να πίνουν περισσότερο από τους μεγαλύτερους, οπότε αυτό παίζει ρόλο στο να νιώθουν χειρότερα στη συνέχεια. Μια αμερικανική έρευνα βρήκε ότι, σε μια μέρα ή νύχτα μεθυσιού, οι νέοι 18 - 24 ετών πίνουν κατά μέσο όρο εννέα ποτά έναντι έξι των ανθρώπων άνω των 65 ετών.

Επίσης, σύμφωνα με τους Δανούς ερευνητές, οι μεγαλύτεροι είναι συνήθως πιο έμπειροι στο να αποφεύγουν το «hangover» ή να το μετριάζουν με διάφορα «τρικ», όπως να πίνουν νερό μετά το αλκοόλ ή να προτιμούν πιο ελαφρά αλκοολούχα ποτά. Ακόμα, με το πέρασμα των χρόνων, όσοι έχουν μάθει από προσωπική εμπειρία ότι είναι επιρρεπείς στο «hangover» μειώνουν ή παρατούν το ποτό.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013, 09:19