Η μεσημεριανή ξεκούραση μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010, 16:39
Η μεσημεριανή ξεκούραση μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος
Περίπου 30- 45 λεπτά μεσημεριανού ύπνου ή χαλάρωσης μειώνει σε μεγάλο βαθμό το στρες και ελαττώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών σε Αμερική κι Ελλάδα, το έντονο στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια ακόμη και σε υγιή άτομα, καθώς επιφέρει την υπερπαραγωγή των κατεχολαμινών, δηλαδή της αδρεναλίνης και της νοραδρεναλίνης, οι οποίες σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με τον αγγειοσπασμό και τις αρρυθμίες.

Κατά τη διάρκεια του 9ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ, Παράσχος Γκελερής, ανέφερε ότι «η χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ευεργετική, γιατί μειώνει το στρες και την πίεση και ξεκουράζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματα μελετών έδειξαν ότι μια χαλάρωση 30-45 λεπτών, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σημαντική».

Μελέτη που διενεργήθηκε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα μεγάλο σεισμό, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, κατέδειξε ότι, κατά την εβδομάδα του σεισμού, αυξήθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων εξαιτίας του στρες που διακατείχε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της περιοχής. Αντίστοιχα ήταν και τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε σχετικά με το στρες και τα εμφράγματα, κατά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας.

Το στρες, όπως ανέφερε ο κ. Γκελερής, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση οξέων στεφανιαίων επεισοδίων, τα οποία αποτελούν αιτία του αγγειοσπασμού, συνέπεια του οποίου είναι το σπάσιμο της αθηρωματικής πλάκας στα άτομα που πάσχουν από αθηροσκλήρωση. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και σε άτομα στα οποία η βλάβη δεν είναι πολύ μεγάλη, δηλαδή σε άτομα, στα οποία η αθηρωματική πλάκα έχει προκαλέσει στένωση των αρτηριών της τάξεως του 40-50%. Όταν σπάσει η πλάκα, αναμειγνύεται με τα αιμοπετάλια και αυτό οδηγεί σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Έχει παρατηρηθεί ότι το οξύ στρες μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμη και σε φυσιολογικά άτομα, τόνισε ο κ. Γκελερής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την περίπτωση ατόμου που υπέστη έμφραγμα, όταν πληροφορήθηκε ότι πέθανε ο αδελφός του.

Ο κ. Γκελερής επεσήμανε τη σημασία που έχει για τη ζωή του ανθρώπου η έγκαιρη αντιμετώπιση του εμφράγματος, με άμεση στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική, μέσα στις πρώτες 1-2 ώρες μετά την εκδήλωσή του.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010, 16:39