Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στο έντερο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 11:54
Η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού κάνει καλό στο έντερο

Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στο έντερο, καθώς αυξάνει τον αριθμό των διαφορετικών τύπων βακτηρίων που μπορούν να ζήσουν σε αυτό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Gastroenterology», ανέδειξε ότι το μικροβίωμα του εντέρου παρουσιάζει μεγαλύτερη ποικιλία σε εκείνους που καταναλώνουν κόκκινο κρασί συγκριτικά με αυτούς που δεν πίνουν.

«Αν πρέπει σήμερα να καταναλώσετε ένα αλκοολούχο ποτό, διαλέξτε το κόκκινο κρασί, καθώς αυτό φαίνεται να έχει όφελος σε εσάς και στο μικροβίωμα του εντέρου σας, συμβάλλοντας στη διατήρηση του βάρους και προλαμβάνοντας καρδιαγγειακές νόσους» δηλώνει η δρ Καρολίν Λε Ρουά, ερευνήτρια στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (King’s College London).

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης ρώτησαν χιλιάδες ανθρώπους από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουν και τι είδους αλκοολούχα ποτά πίνουν. Ουδείς συμμετέχων έπινε υπερβολικά.

Βρέθηκε ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού συνδέεται με αυξημένη ποικιλία βακτηρίων στο έντερο, αν και ένα ποτήρι την εβδομάδα ή το δεκαπενθήμερο φάνηκε να είναι αρκετό, ενώ η υπερβολική κατανάλωση διαπιστώθηκε να έχει δυσμενείς συνέπειες στο έντερο και στη γενική υγεία των ατόμων.

Η θετική επίδραση του κόκκινου κρασιού ενδέχεται να οφείλεται στις πολυφαινόλες που αυτό περιέχει, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε πολλά λαχανικά.

Οι πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, που βρίσκονται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, είναι ιχνοστοιχεία που έχουν ευεργετικές ιδιότητες και λειτουργούν ως καύσιμο για τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι μικρές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μας μπορούν να μας προστατεύσουν από ασθένειες, όπως το Σύνδρομο του Ευαίσθητου Εντέρου, καρδιαγγειακές νόσους, παχυσαρκία, και μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία.

Ο Άλεξ Γουάιτ, αναπληρωτής ερευνητής διατροφής του Βρετανικού Ιδρύματος Διατροφής (British Nutrition Foundation), επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως με ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιακές νόσους, εγκεφαλικό, ηπατικές ασθένειες. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 14 μερίδες σε τακτική βάση ή κάθε εβδομάδα.

«Υπάρχει αξία στα ευρήματα. Δεν θα πρότεινα στους ανθρώπους να αρχίσουν να πίνουν κόκκινο κρασί, αλλά αν πίνουν καμιά φορά από δω και στο εξής, δεν χρειάζεται να νιώθουν ένοχοι, αφού αυτό μπορεί να είναι ακόμα και ωφέλιμο» δήλωσε η Μέγκαν Ρόσι, σύμβουλος διατροφής στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και εκπρόσωπος Τύπου της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας (BDA).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 14:31