Τα αίτια του προβλήματος της μειωμένης γονιμότητας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο, φαίνεται να ανακάλυψε ομάδα ερευνητών στη Βρετανία και εντοπίζονται στα νερά των ποταμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια Μπρουνέλ, Έξετερ και Ρίντιγκ καθώς και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, οι χημικές ουσίες που εντοπίζονται σε ποτάμια αποτελούν κίνδυνο για τα ψάρια, τα ζώα και τους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, εμποδίζει την λειτουργία της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνη, προκαλώντας την ανδρική υπογονιμότητα.  

Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες περιέχονται σε αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα, καθώς και σε ορισμένα παρασιτοκτόνα. Όταν αυτές οι ουσίες εισέλθουν στα νερά των ποταμών, τότε είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση θηλυκών χαρακτηριστικών στα αρσενικά ψάρια. Όπως είχαν δείξει και προηγούμενες έρευνες των συγκεκριμένων πανεπιστημίων, οι χημικές ουσίες που περιέχονται σε αντισυλληπτικά χάπια και μέσω αποχετευτικών συστημάτων εισέρχονται στα ποτάμια, μπορούν να προκαλέσουν έως και αλλαγή φύλου σε μερικά αρσενικά ψάρια.

Η νέα αυτή μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρουνέλ, εντόπισε μεγάλη γκάμα χημικών ουσιών, αγνώστου προελεύσεως, που ευθύνεται για τη διατάραξη των ορμονικών λειτουργιών των ψαριών. Το γεγονός αυτό, αυξάνει τον κίνδυνο της εμφάνισης της ανδρικής υπογονιμότητας, πέρα από τους άλλους παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης