Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016, 08:38
Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με τον σημαντικά αυξημένο -κατά 30% περίπου- κίνδυνο εγκεφαλικού ή στεφανιαίας νόσου, των δύο κυριότερων αιτιών θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η αύξηση του κινδύνου από τη μοναξιά είναι ανάλογη με άλλους ήδη αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου, όπως το άγχος και το εργασιακό στρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη μοναξιά με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υπέρταση και τον πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Νικόλ Βαλτόρτα, του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Heart», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 23 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερους από 181.000 ανθρώπους κι είχαν διαρκέσει από τρία έως 21 έτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με τον κατά 29% αυξημένο κίνδυνο στηθάγχης και καρδιοπάθειας, καθώς επίσης με τον κατά 32% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης εμφανίζουν αυξητική τάση διαχρονικά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, πράγμα που συνεπάγεται αυξημένο πρόβλημα στο μέλλον από άποψη δημόσιας υγείας.

Πηγή: govastileto.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016, 08:38