Η μορφίνη, το φάρμακο που συχνά χορηγείται για να ανακουφίσει τους ασθενείς από τους πόνους, μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ή / και εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα του ασθενούς, σύμφωνα με εργαστηριακές έρευνες αμερικανών επιστημόνων.

Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Chicago δήλωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους καρκινικούς όγκους με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξή τους. Μάλιστα, η μορφίνη φαίνεται να διευκολύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέφεραν, σε συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Ερευνών για τον Καρκίνο, ότι έχουν βρει ένα φάρμακο που καταπολεμά αυτές τις παρενέργειες της μορφίνης. Πρόκειται για ένα φάρμακο που είχε ανακαλυφθεί στη δεκαετία του ’80, για να καταπολεμήσει την δυσκοιλιότητα που φέρνει η μορφίνη, το οποίο φαίνεται να βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των παρενεργειών της ουσίας, χωρίς αυτή να χάνει τη βασική ιδιότητά της να ανακουφίζει από τον πόνο.

Πειράματα που έγιναν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο σε ποντίκια με καρκίνο των πνευμόνων, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο εμπόδισε την μορφίνη να βοηθήσει στην ανάπτυξη των όγκων και μείωσε κατά 90% την εξάπλωση του καρκίνου στα πειραματόζωα. Ωστόσο, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν πως θα χρειαστούν επιπλέον έρευνες, πριν αποφασιστούν οποιεσδήποτε αλλαγές στην χρήση της μορφίνης στη θεραπεία των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης