Θάνος Ξυδόπουλος

“Ασκηθείτε περισσότερο και καθίστε λιγότερο”. Αυτό είναι το μότο του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι ενήλικες πρέπει να ασχολούνται τουλάχιστον δυόμισι ώρες με αερόβια σωματική άσκηση κάθε εβδομάδα, κάτι που πρέπει να γίνεται σε διαστήματα των 10 λεπτών τουλάχιστον. Τα χρονικά διαστήματα που φθάνουν κάτω από 10 λεπτά, δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενήλικες πρέπει να ενισχύσουν τις δραστηριότητες, με push-ups, sit-ups και άρση βαρών, δύο φορές την εβδομάδα​Εκτός από αυτά τα 150 λεπτά αερόβιας άσκησης, την εβδομάδα, η έκθεση αναφέρει ότι οι ενήλικες πρέπει να ενισχύσουν τις δραστηριότητες, με push-ups, sit-ups και άρση βαρών, δύο φορές την εβδομάδα.

Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα. Αυτό είναι ίδιο με την έκθεση του 2008 και υποδηλώνει ότι τα παιδιά έχουν τουλάχιστον 60 λεπτά άσκησης την ημέρα, που κυμαίνονται από μέτρια έως έντονη αερόβια σωματική δραστηριότητα.

Τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, τα παιδιά θα πρέπει να συμμετέχουν σε έντονη σωματική άσκηση, όπως τρέξιμο, σχοινάκι, κολύμβηση ή ποδόσφαιρο. Δεδομένου ότι τα παιδιά αναπτύσσονται ακόμα, θα πρέπει να κάνουν επίσης δραστηριότητες “ενίσχυσης μυών” (όπως άρση βαρών) και δραστηριότητες “ενίσχυσης οστών” (όπως το τρέξιμο) τρεις φορές την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αερόβιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν επίσης: την αργή ποδηλασία, το χορό, την κηπουρική, τη χρήση χειροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου και το αερόμπικ στο νερό, αναφέρει η έκθεση. Παραδείγματα έντονων δραστηριοτήτων είναι το μπάσκετ, το σχοινάκι, το τρέξιμο, η ποδηλασία σε λόφους, το ποδόσφαιρο, η κολύμβηση και οι πολεμικές τέχνες.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι είδους άσκηση κάνετε δοκιμάστε το τεστ ομιλίας: αν μπορείτε να μιλήσετε ενώ ασκείστε τότε συμμετέχετε σε ένα μέτριο επίπεδο, αναφέρει η έκθεση.

Πρόωρη θνησιμότητα

Μόνο το 26% των ανδρών, το 19% των γυναικών και το 20% των εφήβων ανταποκρίνονται στις συστάσεις. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές, αυτά τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας έχουν οικονομικές συνέπειες με ετήσια έξοδα υγειονομικής περίθαλψης ύψους περίπου 117 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης το 10% της πρόωρης θνησιμότητας οφείλεται στην αποτυχία να ικανοποιηθούν τα συνιστώμενα επίπεδα αεροβικής δραστηριότητας

Αν και οι αριθμοί είναι ζοφεροί, η έκθεση σημειώνει ότι η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων καταστάσεων όπως: οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και το εγκεφαλικό επεισόδιο (οι τρεις κύριες αιτίες θανάτου), ο έλεγχος του βάρους, η ενίσχυση των μυών και η μείωση του λίπους. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τον ύπνο, να μειώσει τις πιθανότητες κατάθλιψης, να αυξήσει την ενέργεια και την αυτοεκτίμησή σας και να ανακουφίσει από το άγχος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης