Εάν έχετε νυχτουρία δηλαδή σηκώνεστε συχνά την νύχτα για να επισκεφτείτε την τουαλέτα είναι πιθανόν να έχετε υπέρταση, βρήκε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο 83ο Ιαπωνικό Συνεδρίου της Ιαπωνικής Εταιρίας Κυκλοφορίας του Αίματος.

«Εάν υποφέρετε από νυχτουρία ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ελέγξει για τον ενδεχόμενο αρτηριακής υπέρτασης καθώς και υψηλής πρόσληψης νατρίου» επισημαίνει ο Satoshi Konno, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην νυχτουρία και την υπέρταση. Στην έρευνα είχαν εγγραφεί 3.749 Ιάπωνες που υποβλήθηκαν σε ετήσιο τσεκ απ το 2017. Μετρήθηκε η πίεση του αίματός τους και δόθηκαν πληροφορίες για την νυχτουρία μέσω ερωτηματολογίου.

Η νυχτουρία διαπιστώθηκε ότι συσχετιζόταν με την υπέρταση, ενώ ο κίνδυνος υπέρτασης αυξανόταν σημαντικά καθώς αυξάνονταν και τα περιστατικά νυχτουρίας.

«Βρήκαμε ότι το να σηκώνεσαι τη νύχτα για να ουρήσεις συσχετίζεται με 40% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης. Και όσο περισσότερες οι επισκέψεις στην τουαλέτα τόσο υψηλότερος ο κίνδυνος υπέρτασης» δήλωσε ο Konno. Ωστόσο τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν  ότι υπάρχει μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, δηλαδή δεν σημαίνουν ότι η υπέρταση είναι η αιτία της νυχτουρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπέρταση αποτελεί την κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής με περιορισμό του αλατιού και του αλκοόλ, υγιεινή διατροφή, συστηματική άσκηση, έλεγχο του βάρους και διακοπή του καπνίσματος αποτελούν τους ενδεδειγμένους τρόπους για τον έλεγχο της πίεσης και της διατήρησής της σε φυσιολογικά επίπεδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης