Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να συνδέεται με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 02:13
Η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να συνδέεται με βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου
Θάνος Ξυδόπουλος

Τα διαπερατά τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου δείχνουν την πρώιμη εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ σηματοδοτώντας γνωστική εξασθένηση πριν εμφανιστούν οι τοξικές πρωτεΐνες που ονομάζονται βήτα αμυλοειδές και tau. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας από το University of Southern California (USC).

Στην πενταετή μελέτη του USC συμμετείχαν 161 ηλικιωμένοι, και φάνηκε ότι τα άτομα με τα χειρότερα προβλήματα μνήμης είχαν επίσης τη μεγαλύτερη διαρροή στα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου τους - ανεξάρτητα από το αν υπήρχαν οι παθολογικές πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και tau.

«Το γεγονός ότι βλέπουμε διαρροή των αιμοφόρων αγγείων, ανεξάρτητα από τις πρωτεΐνες βήτα αμυλοειδές και tau, όταν οι άνθρωποι έχουν γνωστική δυσλειτουργία σε ήπιο επίπεδο, υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι μια εντελώς ξεχωριστή διαδικασία ή μια πολύ πρώιμη διαδικασία», δήλωσε ο Berislav Zlokovic, διευθυντής του Zilkha Neurogenetic Institute στο USC. «Ήταν εκπληκτικό ότι η διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συμβαίνει ανεξάρτητα».

Ο ρόλος της διαρροής

Σε υγιείς εγκεφάλους, τα κύτταρα που συνθέτουν τα αιμοφόρα αγγεία ταιριάζουν σφιχτά, σχηματίζοντας ένα φράγμα που εμποδίζει τους παθογόνους οργανισμούς, τα βαριά μέταλλα και άλλες ανθυγιεινές ουσίες να φτάσουν στον εγκεφαλικό ιστό. Οι επιστήμονες το ονομάζουν αυτό αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Σε μερικούς ηλικιωμένους εγκέφαλους, οι συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων χαλαρώνουν και τα αιμοφόρα αγγεία καθίστανται διαπερατά.

Εάν ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός δεν λειτουργεί σωστά, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο βλάβης διότι τα αγγεία δεν παρέχουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι νευρώνες και υπάρχει η πιθανότητα να εισχωρήσουν τοξικές πρωτεΐνες.«Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά ένα είδος ανοίγματος των ματιών», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Daniel Nation, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας. «Δεν είχε σημασία αν οι άνθρωποι είχαν βήτα αμυλοειδές ή tau - είχαν γνωστική δυσλειτουργία».

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους αντιπροσωπεύουν ένα στιγμιότυπο στο χρόνο. Σε μελλοντικές μελέτες, ελπίζουν να αποκτήσουν καλύτερη αντίληψη για το πόσο σύντομα εμφανίζονται τα γνωστικά προβλήματα μετά την εμφάνιση βλαβών στα αιμοφόρα αγγεία.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019, 02:15