Σύμφωνα με συνεχώς αυξανόμενες ενδείξεις, το σελήνιο έχει μια σειρά προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες όμως χρειάζονται περαιτέρω έρευνα για να τεκμηριωθούν επαρκώς.

– Κατ’ αρχήν, φαίνεται ότι έχει αντιφλεγμονικές ιδιότητες και ότι ανακουφίζει ορισμένους αρθριτικούς (ιδίως σε συνδυασμό με την βιταμίνη Ε) από τους πόνους και την πρωινή δυσκαμψία.
– Σύμφωνα με μια μελέτη, το σελήνιο μπορεί να σώσει ζωές, εάν δοθεί στην έναρξη μιας οξείας παγκρεατίτιδας, η οποία σηματοδοτείται από ξαφνικό κοιλιακό πόνο, ναυτία και εμετό. Σε μια τέτοια περίπτωση το σελήνιο περιορίζει την παγκρεατική φλεγμονή σε 24 ώρες.
– Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σελήνιο είναι σημαντικό για την υγεία των σπερματικών κυττάρων, τόσο σε δομικό επίπεδο, όσο και όσον αφορά την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια μελέτη έγινε στη Σκοτία με 64 άνδρες εκ των οποίων οι μισοί περίπου είχαν το ρόλο της ομάδας ελέγχου (ομάδα Placebo). Όλοι είχαν χαμηλά επίπεδα σεληνίου.

Στο τέλος της μελέτης, μετά από δύο χρόνια, η ομάδα που λάμβανε σελήνιο παρουσίαζε αυξημένη κινητικότητα σπέρματος, σε σχέση μα την ομάδα Placebo, ενώ πέντε άτομα της ομάδας τεκνοποίησαν σε σχέση με κανένα της ομάδας Placebo.

– Μελέτη, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκαν 400mcg σεληνίου και 25 I.U βιταμίνης Ε για δερματικά προβλήματα, όπως η ακμή και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, έδειξε σημαντική βελτίωση των ασθενών.
– Σε άλλη μελέτη που έγινε στη Φινλανδία, δόθηκαν σε ηλικιωμένους ασθενείς υψηλές δόσεις σεληνίου και βιταμίνης Ε για ένα χρόνο. Ήδη, από τους πρώτους μήνες οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση της κόπωσης, της κατάθλιψης και του άγχους και αύξηση της εγρήγορσης, των ενδιαφερόντων και της προσωπικής τους φροντίδας.
– Τέλος το σελήνιο, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, προστατεύει από τοξικά μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, ο μόλυβδος, το αρσενικό, ο λευκόχρυσος (πλατίνα) ο χαλκός (τοξικός μόνο σε υψηλές δόσεις άνω των 10mg ημερησίως). Η εξήγηση που δίνεται για μία τέτοια προστασία είναι ότι το σελήνιο σχηματίζει συμπλοκές αδιάλυτες ενώσεις με τα τοξικά μέταλλα, οι οποίες δεν απορροφούνται από το έντερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια περίπτωση που επιβεβαιώνει τους παραπάνω ερευνητές είναι η πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου οι εργάτες που δουλεύουν τον υδράργυρο φαίνεται να έχουν ελάχιστες επιπτώσεις από την υπερέκθεση στο τοξικότατο αυτό μέταλλο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των εδαφών (και, κατά συνέπεια και των τροφών) της Γιουγκοσλαβίας σε σελήνιο.

Ας σημειωθεί εδώ ότι, σύμφωνα με μια υπόθεση, μια από της κύριες αιτίες της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι η συσσώρευση στον οργανισμό τοξικών μετάλλων. Πράγματι η πάθηση αυτή είναι αυξημένη σε περιοχές φτωχές σε σελήνιο.

Αντενδείξεις -προφυλάξεις

Μελέτες έχουν δείξει ότι συνεχής λήψη για μεγάλο χρονικό διάστημα 500 – 700mcg σεληνίου δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα τοξίκωσης.

Πιθανόν το ίδιο να συμβαίνει και για αρκετά μεγαλύτερες δοσολογίες, όπως 1000 ή 2000 meg, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα νούμερα αυτά μπορεί να είναι πολύ μικρότερα για άτομα που ζουν σε εδάφη πλούσια σε σελήνιο.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης