Ο μεγάλος αριθμός παιδιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος για μια γυναίκα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι γυναίκες με πέντε ή περισσότερα παιδιά έχουν κατά μέσο όρο 30% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και έμφραγμα, 25% για εγκεφαλικό και 17% για καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσες έχουν ένα ή δύο παιδιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και για μερικές πολύτεκνες γυναίκες είναι αυξημένος έως κατά 40%. Αν μάλιστα οι γυναίκες αυτές έχουν ιστορικό αποβολών στο παρελθόν, τότε η αύξηση του κινδύνου μπορεί να φθάσει και το 60%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τη δρα Κλερ Όλιβερ-Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ, σύμφωνα με τη βρετανική «Independent», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 8.000 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 64 ετών.

Όπως είπαν, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός «ζορίζουν» πολύ την καρδιά, ενώ στη συνέχεια οι απαιτήσεις της μητρότητας και της ανατροφής των παιδιών αυξάνουν κι άλλο το στρες. Οι ερευνητές τόνισαν ότι οι μητέρες πολλών παιδιών έχουν πρόσθετο λόγο να κάνουν υγιεινή διατροφή και σωματική άσκηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στόχος της έρευνας δεν είναι να τρομάξει τις γυναίκες, αλλά να τις κάνει να καταλάβουν, όσο γίνεται νωρίτερα, ότι μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και να τους δώσει έτσι ένα πρόσθετο κίνητρο για να κάνουν υγιεινή ζωή» δήλωσε η Όλιβερ-Ουίλιαμς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης